DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Először is nem a kisebbségi vélemény előadásának az időkerete terhére, de ügyrendi észrevételt szeretnék tenni, ez a Házszabály értelmében megillet minden képviselőt, és nem számít a felszólalási időkeretbe.
Tisztelt Elnök Úr! Én tisztelettel meg szeretném jegyezni, hogy az az álláspont, amit ön az előbb a kisebbségi és a többségi vélemény kapcsán az időkeretekről előadott, nem volt szokás eddig a parlamentben. Ez tipikusan azt jelenti, hogy a kisebbség nem tudja előadni a véleményét, mert teljesen attól függ minden, hogy a többségi előadó hány percet használ fel az öt percből. Így nincs értelme kisebbségi véleményeket megfogalmazni.
Másrészről pedig azt is meg szeretném jegyezni, hogy itt ma délelőtt több törvényjavaslatnak és egy országgyűlési határozati javaslatnak az összevont vitája folyik. Tehát ha nagyon a Házszabály szerint szeretnénk eljárni, akkor ragaszkodni lehetett volna ahhoz, hogy minden egyes törvényhez állítsanak a bizottságok előadót, és minden egyes törvényről külön folyjon a vita. Én úgy gondolom, hogy a frakcióktól ez egy kompromisszumos hozzájárulás volt, hogy ezek a viták három csomagban folyhatnak azért, hogy könnyebben lehessen kezelni azokat, és igazán elvárható lenne az, hogy akkor a kisebbségi vélemény előadásának az érdekében is ugyanez a kompromisszumkészség meglegyen. Zárójelben jegyzem meg, hogy tulajdonképpen ez nem is kompromisszumkészség kérdése. Eddig ez nem volt gyakorlat a Házban, amit most a tisztelt elnök úr előadott.
Úgyhogy én ettől függetlenül természetesen megpróbálom egy perc negyven másodperc alatt elmondani a kisebbségi véleményt, ha elnök úr ehhez ragaszkodik, de ezt olybá veszem, hogy ez csorbítja...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit