DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm szépen, ehhez fogom tartani magam, elnök úr. A többségi vélemény képviselői a bizottságban abból indultak ki, hogy az Apostoli Szentszékkel kötött szerződés olyan fontos külpolitikai dokumentum, amely ma még fel sem mérhető módon fogja növelni a Magyar Köztársaság tekintélyét a demokratikus országok közösségében. Nemcsak azért, mert a Vatikán a katolikus világ központja, és Őszentsége II. János Pál pápa az egész világ legismertebb államférfiai közé tartozik - nemcsak a katolikusok, hanem más vallások követői és a nemhívők között is -, hanem azért is, mert a Vatikánhoz fűződő rendezett kapcsolatok mércéjét jelentik a szabad világhoz való tartozásunknak is.
Ugyanakkor rendkívülinek tekinthető a többségi vélemény szerint a megállapodás belpolitikai jelentősége is. Az 1990. évi IV., és a '91. évi XXXII. törvény által kijelölt úton rendezi hosszú távon a Katolikus Egyház költségvetési támogatását, az egyházi oktatás finanszírozását és az egyházi ingatlanok ellenértékének járadék forrásává alakítását; modell lehet a kormány és a többi hazai egyház közötti viszony kialakításában is.
A bizottság tagjai, a többségi vélemény képviselői nem osztották azokat az aggályokat, amelyek már a megállapodás megkötése előtt is elhangzottak, hogy például megsértenék az egyház és állam szétválasztásának alkotmányban rögzített elvét, megsértenék a lelkiismereti és vallásszabadságot és sok minden mást, amiről most nem kívánok szólni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit