GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Hogy maradjon idő a kisebbségi véleményt előadó képviselőtársamnak is, igyekszem megoldani félidőben, legfeljebb három percben a feladatomat, így a kisebbségi vélemény is szóhoz juthat.
Már az eddigi vita folyamán is kiderült, hogy az előttünk fekvő törvénycsomag egységes rendszert alkot. Ezt az előadásomban igyekeztem érzékeltetni, s az eddigi felszólalásokban is jócskán esett szó a szentszéki megállapodásról, amely ennek a mostani napirendi pontunknak a tárgya. Ennélfogva nyilvánvaló, hogy először azt kell tisztáznunk - ez a bizottsági ülésen is szóba került -, hogy milyen a viszonya ennek a megállapodásnak a törvénycsomag egyéb elemeivel. A legfőbb kifogás vele szemben az, hogy előbb született meg a kormány megállapodása a Szentszékkel, mintsem hogy a törvénycsomag elkészült volna.
Tisztelt Képviselőtársaim! Pusztán jogalkotási szempontból - ez a bizottsági ülésen is elhangzott - nem okozhat ez problémát, hiszen végül is itt most sorrendben is előbb tárgyaljuk a beadott törvénymódosításokat, és utána vitatkozunk a megállapodásról és döntünk is, időben utoljára, a Magyar Köztársaság és a Szentszék közötti megállapodásról, annak ratifikálásáról. Az Országgyűlésnek tehát igenis módja van a maga jogát gyakorolni, semmiféle jogi elvonás nem történt.
A másik: a történelmi előzmények, amelyek miatt azt gondolom, hogy külön fel kell hívni az Országgyűlés és a közvélemény figyelmét: a Magyar Köztársaság kormányának igenis külpolitikai sikerei közé tartozik, sőt, az egyik kiemelkedő ezek sorában, hogy sikerült a Szentszékkel a megállapodást létrehozni. Ha megfordítva történik a dolog, mint ahogy ezt ellenzéki képviselőtársaim mondják, előfordulhatott volna - elméletileg igencsak feltételezhető -, hogy olyan törvényt hozunk, amelyet a Magyar Katolikus Egyház nem tud elfogadni, a Szentszék nem tud elfogadni, s megfeneklik ez a megállapodás. Így ugyanaz a helyzet, amelyet kifogásoltak most képviselőtársaim, fordított helyzetben is igaz lenne. Ha valakinek az a szándéka persze, hogy egy ilyen megállapodást egyáltalán ne kössön a Magyar Köztársaság a Szentszékkel, az egy más helyzet, de akkor azt kell kimondani és nem alkotmányos kifogásokat hangoztatni.
Mindezek után el kell mondanom, hogy - ez elhangzott az expozéban is -, hogy nem azért történt a megállapodás... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Igen, elnök úr, figyelek az órára. Nem azért történt a megállapodás, mert a Magyar Katolikus Egyház kitüntetett helyzetben volna a többiekkel szemben, hanem mert ez egy nemzetközi jogi konstrukciót igénylő megállapodás volt. És szeretném, ha ezt képviselőtársaim figyelembe vennék, mint ahogy ezt a bizottság is figyelembe vette, s 10 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta az országgyűlésihatározat-tervezetet.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit