DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága 1997. június 19-i ülésén megtárgyalta az egészségügyi törvény tervezetét.
Az általános alkalmasságról szóló vitára kissé méltatlan körülmények között került sor, hiszen a nyugdíjtörvényekhez benyújtott módosító indítványok vitája után került napirendre ezen fontos, az egészségügy jövőjét meghatározó törvénytervezet. Talán ennek tudható be, hogy a késői időpont miatt az orvosi kamara képviselője már nem várta meg a vitát.
A kormány nem önmagáért a törvényi változtatásért nyújtotta be ezt a törvénytervezetet, hanem azért, mivel a korábbi, egészségügyről szóló törvény 1972-ben került elfogadásra, tehát 25 éve. Az egészségügy területén számos területen megérettek a változásra a jogi szabályozások, hiszen olyan új technikák, eljárások kerültek bevezetésre, amelyek jogi szabályozása hiányzott. Csak néhányat szeretnék ezek közül kiragadni. Itt megemlíteném a humán reprodukció kérdéseit, a minőségbiztosítást, valamint a betegjogok kérdését és a betegjogok képviseletének kérdését. A 25 évvel ezelőtt született törvény sok tekintetben kiállta az idő próbáját. Mutatja ezt, hogy a '72-es törvényből a járványügyre vonatkozó rész a jelenlegi törvényben változatlanul szerepel.
A bizottsági vita során számos kérdésben élénk vita alakult ki. Ilyen volt többek között a betegjogok fejezete, valamint a betegjogi képviselet kérdése, illetve a törvénytervezet hatályba léptetésének kérdése.
Sok esetben a törvény csúsztatott hatálybalépést alkalmaz. Így például a törvény szerint a betegjogi képviselők 2001. január 1-jével lépnek be az egészségügybe. A vitában számos esetben elhangzott, hogy bizonytalan a törvénytervezet költségvetési finanszírozásának háttere.
A törvénytervezet - mint a miniszteri expozéban is hallottuk - kódex jellegű, de sok esetben keret jellegű is, így talán a kettő keverékeként fogható fel. Itt arra szeretnék utalni, hogy rendkívül sok esetben külön jogszabály és rendelet megalkotása szükséges még ahhoz, hogy a törvény hatályba léphessen, illetve funkcióját betölthesse. Ennek ellenére úgy tekintjük - és ez a bizottsági vitában markánsan megfogalmazódott -, hogy egy európai léptékű, korszerű, új törvénye lesz a magyar egészségügynek.
A bizottsági ülésen részt vevő betegjogi képviselők örömmel nyugtázták a betegjogok vonatkozásában történő előrelépést, illetve azt a tényt, hogy az előkészítés során más szakmai és érdekképviseletekkel együtt kikérték véleményüket, és véleményüket a törvényalkotó nagymértékben figyelembe vette.
A bizottság végül is egyhangúlag, 10 igen szavazattal a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit