DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Engedjék meg, hogy mindenekelőtt elnézést kérjek a késésért, egy finn kollégával kellett tárgyalnom, és csak a kisszünetben volt erre módom, de siettem vissza, és örömmel válaszolom meg a kérdését.
Mindenekelőtt: a képviselő úr tisztában van a magyar kormány programjával, amely támogatja a kisebbségek önszerveződését, közjogi és kulturális autonómiáját egyaránt, és a határon túli magyarságot illetően is őket kulturális értelemben feltétlenül a magyar nemzet részének tekinti. A magyar kisebbségpolitika elismeri és gyakorolja az egyéni és kollektív kisebbségi jogokat.
Szeretném a képviselő úr figyelmét felhívni arra a különbségre, amely Szlovákiában és az Egyesült Királyságban lejátszódik.
Nevezetesen arról van szó, hogy az Egyesült Királyság parlamentje, kormánya tette lehetővé azt, hogy Skóciában az autonómiának erre a fokára eljussanak. A magyar kormány üdvözli ezt a lépést, és szeretné, ha a térség egyéb országaiban is a többség tudna olyan bölcs döntésre jutni, mint ahogyan ezt a döntést az Egyesült Királyságban a többség megtette.
Úgy véljük, hogy kizárólag az itt élő nemzetek közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés vezethet el odáig, hogy a térség országainak többsége is hasonló következtetésre jusson, az ott élő kisebbségek autonómiájának ugyanazt a fokát megteremtse, mint ahogyan ezt most az Egyesült Királyságban tapasztalhattuk. Ehhez nagyfokú toleranciára, nagyfokú megértésre és igen hosszú diplomáciai munkára van szükség. Remélem, hogy a törekvéseink rövid időn belül - de ha ez nem lehetséges, akkor hosszabb időn belül - végül is érvényesülni fognak ennek a térségnek az országain belül is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit