DR. MOLNÁR PÉTER

Full text search

DR. MOLNÁR PÉTER
DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahhoz az egy kérdéshez szeretnék pár szót, mondatot hozzáfűzni, amit Lendvai Ildikó képviselőtársunk vetett föl. Nevezetesen az igazgatótanács kérdéséhez, ugyanis az a tapasztalatom, hogy ezt sokan látnák az egész problematikusan működő média-felügyeleti rendszer gyógyszerének, vagyis azt, hogyha igazgatótanács is működne a részvénytársaságokban, és ilyen irányú törvénymódosítások lehetősége, szükségessége gyakran fölmerül.
Most, ebben a vitában csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy azt hiszem, az ilyen médiatörvény-módosítás valóban végiggondolandó lehetőség, de azt hiszem, hogy csak abban az esetben lenne szabad, illetve célszerű ezen a lehetőségen gondolkodni, ha az egész felügyeleti rendszert és annak jelölési alapjait gondolnánk végig. Ez alkalommal is szeretnék ugyanis figyelmeztetni arra, hogy a jelenlegi jelölési rendszerben, amikor a kuratóriumi elnökségek tagjait is - az ORTT tagjaihoz hasonlóan - a pártok jelölik úgy, hogy valamennyi frakció legalább egy tagot jelöl, ha ebben a jelölési rendszerben igazgatótanács működne a törvény szerint a részvénytársaságok vezetéseként, akkor nagy összegben mernék fogadást kötni arra, hogy az igazgatótanácsok egészen véletlenül annyi tagból állnának, hogy minden parlamenti frakció jelölhessen legalább egy személyt az igazgatótanácsokba.
Azt hiszem, hogy a közszolgálati médiumokat meg kellene óvnunk attól, hogy úgy kelljen működniük, hogy egy pártok által közvetlenül jelölt testület kuratóriumi elnökségként nemcsak felügyeli a részvénytársaságként működő közszolgálati médiumokat, hanem a részvénytársaság vezetésében is, magán a részvénytársaságon belül is megjelenne ugyanígy egy pártok által közvetlenül jelölt testület. Azt hiszem, hogy ez mindenképpen csak rontana a helyzeten, oly mértékben növelné az egész struktúra átpolitizáltságát, amit, azt hiszem, mindannyian el akarunk kerülni, úgyhogy azt mondom, és azt javaslom, hogy természetesen gondoljuk majd végig - szerintem reálisan - a választások után a törvénymódosítás lehetőségei között az igazgatótanács létrehozásának lehetőségét is, de ezt kizárólag akkor javasolnám, ha a közvetlen pártjelöléses szisztémáról valamilyen más szisztémára tudnánk áttérni; nyilván leginkább egy parlamenti jelölőbizottság szisztémájára. Nyilván leginkább az jön szóba. Én ezt még akkor is fölvetném, ha a közelmúlt tapasztalataiból tudjuk, hogy sok esetben ilyen jelölőbizottságban is milyen nehéz megegyezésre jutni, de még ezt is jobb megoldásnak tartanám.
Köszönöm szépen.
(21.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit