BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Több százezer embert érintő kérdésről szeretnék szólni napirend előtt. Súlyos adóssága a kormányzó koalíciónak, hogy ez idáig nem készült el a fogyatékos emberek jogairól, esélyeik egyenlősítéséről szóló törvény; és különösen súlyos adóssága ez a szabaddemokrata képviselőknek, hiszen éppen most négy éve, hogy két szabaddemokrata képviselőtársam már benyújtott törvénytervezetet ennek a kérdésnek a megoldására.
1993. szeptember 27-én nyújtotta be Solt Ottília és Szigeti György képviselőtársam azt a tervezetet, amivel akkor, ellenzéki pozícióban elő tudtunk állni a kérdés rendezésére. Akkor ezt a törvényjavaslatot tárgysorozatba vette az előző parlament, de idő hiányában már nem tudta tárgyalni. Később a gondolat bekerült mind a két jelenlegi kormányzó párt programjába, majd '94-ben a kormányprogram része lett ez a javaslat. Eltelt néhány év, és a törvény nem született meg, sőt, a mostani őszi ülésszak napirendjén sem szerepel, nincsen még benyújtva ilyen törvényjavaslat.
Mi, szabaddemokrata képviselők úgy gondoljuk, hogy rendkívül nagy szükség lenne ennek a törvénynek a megszületésére, még ebben a ciklusban. Nem mondhatjuk, hogy semmi nem történt ez alatt a pár év alatt. Hiszen ha azt nézzük, csak az idén elfogadtuk az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt, amiben szerepelnek ezek a gondolatok, hogy biztosítani kell az akadálymentes környezetet a megközelíthetőség érdekében, vagy éppen most a közelmúltban tárgyalta a kormány a foglalkoztatási törvény módosításának tervezetét, amiben arról van szó, hogy 20 főnél nagyobb cégeknél minimum a létszám 5 százalékában foglalkoztatni kell fogyatékos embereket, azt gondolom, hogy ezek olyan lépések, elemek, amik a fogyatékosok ügye érdekében születnek. Mindez azonban nem helyettesítheti, hogy átfogó törvényi szabályozás rendezze az ő helyzetüket.
A fogyatékos emberek rendkívül sokféle hátránnyal élnek, ez korlátozza őket a mindennapi életükben. Elvileg az alkotmányból fakadóan ugyanazok az emberi jogok illetik meg őket, ám esetükben ezek a jogok nem, vagy csak nagyon nagy nehézségek árán, nagyon nagy nehézségek legyőzése után gyakorolhatóak.
Azt gondolom, hogy idén új szakasz kezdődött a fogyatékosok jogairól szóló törvény előkészítésében azáltal, hogy február óta működik egy csoport, egy igen elkötelezett szakértői csapat a Népjóléti Minisztériumban, amely ennek a törvénynek az előkészítésével foglalkozik. Ez a csapat már nyáron letett egy koncepciót, amely szellemében alapvetően új megközelítést tartalmaz.
Ha ez a törvény megszületik, kettős célt tud betölteni, egyrészt a jogegyenlőség deklarálásán túl a jogok gyakorolhatóvá tételét garantálná a fogyatékos emberek számára; másrészt lehetővé tenné a fogyatékos emberek társadalomba történő integrálódását azon az alapon, hogy egy új szemléletű rehabilitációs rendszer, egy komplett rehabilitációs intézményrendszer kiépítésére tenne javaslatot.
Azoknak a támogatásoknak, amiket a fogyatékos emberek kapnak, abba az irányba kellene hatniuk, hogy maximálisan segítsék őket az önálló életvitelben. Hangsúlyozom, hogy rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ez a törvény még ebben a ciklusban megszülessen, tartozunk ezzel a törvénnyel a fogyatékos embereknek, és tartozunk önmagunknak is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit