DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az 1998-as parlamenti választások közeledtével unos-untalan, a parlamenten belül és a parlamenten kívül is hangoztatott mondattá válik majd az, hogy megkezdődött a választási kampány. Bármelyik politikai párt, bármelyik politikus bármit mond, akkor azt másért sem teszi, mint hogy az előrehozott választási kampány keretében, úgymond, titokban, kimondva vagy kimondatlanul, a választópolgárokat becsapva, a választópolgárokat manipulálva szeretné a saját céljait elérni.
Én azt gondolom, hogy ha van olyan ostoba politikusi általánosság, amelyik közösen az egész magyar politikai intézményrendszernek árt, akkor ez ez; az a tény, hogy ha egy normális polgári demokrácia teljesen természetes politikai jelenségét - hogy a választási kampány közeledtével a pártok próbálják az elképzeléseikről tájékoztatni, meggyőzni a választópolgárokat - valami ördögtől való, gonosz, a polgárokat alapvetően becsapó magatartásnak állítjuk be.
Én tisztelettel felhívom minden kormánypárti és minden ellenzéki képviselőtársam figyelmét, hogy lehetőleg ne tegyük azt, hogy vélt rövid távú céljaink érdekében saját magunk alatt, az egész - így, vagy úgy, de mégis működő - polgári demokrácia alatt vágjuk a fát.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezt csak azért szerettem volna elmondani, mert ugyanakkor - a választási kampány közeledtétől vagy a választási kampánytól függetlenül - egy dologra nincsen magyarázat: ha a politikai élet szereplői becsapják a polgárokat. (Közbeszólás a bal oldalon: Hát erről beszélünk!) Nincsen magyarázat arra, hogy ha egy olyan esztendőben, amikor közel 40 százalékkal emelkedik az energia ára - egészen pontosan 1997-ben 37 százalékkal emelkedik a gáz és 38 százalékkal emelkedik a villamos energia ára, ebben az esztendőben, 1997-ben -, a kormány az év elején bejelenti, hogy a példátlan méretű energiaár-emelés kompenzációja végett egy Energia nevű közalapítványt hoz létre, ezt a közalapítványt 1,5 milliárd forint közpénzzel, mindannyiunk, az adófizetők pénzével tölti föl, annak az érdekében, hogy a magyar családokat, a magyar családok egy jelentős részét rendkívül súlyosan, teljesíthetetlen módon terhelő energiaár-emelést valamilyen módon próbálja kompenzálni.
Kérem tisztelt kormánypárti képviselőimet vagy a kormány igen tisztelt tagját, aki esetleg reagál a mondandómra, ne kezdje azzal a mondandóját, hogy az előző kormány mit tett, vagy mit nem tett az energiaár-emelés érdekében. Én is tisztelettel megígérem, hogy nem beszélek arról, hogy mennyire elfogadható a szolgáltatók privatizációja kapcsán a privatizációs szerződésekbe beleépített 8 százalékos garantált nyereség. Pusztán csak arról a jelenségről szeretnék beszélni, hogy amikor a magyar családok százezrei hónapok óta fizetik az emelt energiadíjat, akkor a kormány hónapok óta arról beszél, hogy ő mindent megtesz a nehéz sorsú polgárok megsegítése végett.
Ehelyett mi történik a valóságban? Létrejön egy alapítvány. Ennek az alapítványnak annak rendje és módja szerint van kuratóriuma. Ez a kuratórium természetesen serényen dolgozik. Erről az alapítványról unos-untalan mint a polgárokat segítő alapítványról beszélnek a kormány képviselői és a kormánypárti képviselők. Ehhez képest 1997. szeptember 23-ig egyetlenegy fillér energiaár-kompenzációt nem fizet ki az energia-alapítvány! (Közbeszólás a jobb oldalon: Így van!) Hihetetlen mennyiségű közpénzt felhasználva kérdőíveket és adatlapokat küld ki a polgároknak. Arról beszél, hogy most már 100, már 200, már 400, már 500 ezer magyar család fordul energiaár-kompenzációs igénnyel az alapítványhoz. Ilyen-olyan nyomásgyakorlással még az energiaszolgáltatók is pénzeket adnak ennek az alapítványnak, és ez az alapítvány közel háromnegyed év óta több mint egymilliárd forintnyi közpénzt használ, ki tudja, hogy hogy használ, ki tudja, hogy ezzel mit csinál, kivon az állami költségvetésből, és egyetlenegy fillért nem ad oda a polgároknak.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem azért kell ezt megemlíteni, mert választási kampány közeledik, azért kellett megemlíteni, mert a politika nem csaphatja be ilyen módon a magyar polgárokat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit