DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyrészt tényleg irigylem azokat az országokat, ahol a törvény korlátozza a kampánynak az időtartamát, mert természetesen ezekben a percekben is folyik itt a választási kampány a tisztelt Országgyűlésben. (Dr. Pusztai Erzsébet: A kormány részéről is!) Úgyhogy azt gondolom, vitatkozhatunk azon, hogy ki folytat kampányt; a kormány egyébként nem folytat, és sikerpropagandát sem folytat, csak a tényeket igyekszik megismertetni az ország lakosságával.
(9.00)
Hogy ki csapja be a polgárokat, arról is lehet vitatkozni, és nem szeretnék hosszan sorolni adatokat, de 1997 áprilisában a villamosenergia-ár 3,7 százalékkal, júliusban 4,5 százalékkal nőtt, októberben 6,6 százalékkal emelkedik. Hogy hogy jön ki itt a 37 százalék, azt nem tudom... (Dr. Pusztai Erzsébet: A január is!) - de azzal együtt sem jön ki. Tehát az infláció mértékében ez benne van, úgy gondolom, hogy az inflációs mértéket az energiaár-emelések tekintetében is lehetséges tartani. Ami pedig az alapítvány ügyét illeti: hadd mondjam azt, hogy a kormány semmiféle alapítványt nem hozott létre; egy magánalapítvány jött létre az energetikai kormánymegbízott felkérésére, a villamosenergia-szektorban működő szolgáltató szervezetek hozták létre az alapítványt, nem háromnegyed évvel ezelőtt, hanem májusban, "Energiaalapítvány a Szociális Rászorultakért" elnevezéssel, és ehhez csatlakozott a kormány egymilliárd forinttal júniusban; elég egyértelműen és világosan elmondta, hogy kik részesülhetnek támogatásban - miután az idő megengedi, itt is elmondom: azok, akik a települési önkormányzattól rendszeres szociális támogatásban részesülnek, és azok, akik ugyan nem tartoznak a fenti csoportba, de valamilyen karitatív szervezet nyilatkozatban igazolja a rászorultságukat. (Dr. Pusztai Erzsébet: És ha nincs ilyen a településen, akkor mi van?)
A támogatás igénylésére az alapítvány valóban kibocsátott adatlapokat, ezek június 30-áig érkezhettek meg, még azt követően is. A nyár azzal telt, hogy ezeket az adatlapokat fel kellett dolgozni. A kuratórium ezen a héten fog az igények elfogadásáról dönteni. Természetesen a kormány is gyakorolt egy bizonyos kritikát, mert jogos lett volna, ha az alapítvány gyorsabban tud dolgozni, de azért 500 ezer... (Dr. Pusztai Erzsébet: Költségvetési pénzeknél elég jogos lenne!) Költségvetési pénzek tekintetében a kormány egymilliárd forintot tett ebbe az alapítványba, egyébként... (Dr. Pusztai Erzsébet: Más nincs is benne még!) fel nem használt, eredetileg más célokat szolgáló költségvetési tartalékkeret terhére, tehát itt semmiféle más terület megkurtítására nem került sor. Októberben mód és lehetőség lesz arra, hogy az érintettek számlajóváírás formájában megkapják a támogatást.
Amit még hangsúlyozni szeretnék: nem ez az egyetlen lehetőség arra, hogy azokat, akiknek a helyzetük nehéz, valamilyen formában kompenzálják. A szociális törvényben ott van a lakásfenntartási támogatás, lehet segítséget kérni a lakásfenntartási költség mérsékléséhez, a fűtési költségek mérsékléséhez. Tavaly több mint 3 milliárd forintot fordítottak az önkormányzatok erre a célra, ezen túlmenően jó néhány önkormányzat - így például a főváros is külön - speciális támogatási rendszert működtet; és azért arról se feledkezzünk meg, hogy idén is sor került nyugdíjemelésre, nyugdíjszerű szociális ellátások emelésre, és 1998-ban is a terheket könnyíti az, hogy a nyugdíjak reálértékének növelésére sor kerül. Különös tekintettel szeretném a közvélemény figyelmébe ajánlani azt, hogy a legnehezebb helyzetben lévő, egyedülálló idősek, az özvegyek körében pedig messze a reálértéktartást meghaladó emelésre kerülhet sor.
Azt gondolom, hogy ezt így együttesen kell figyelembe venni, amikor a családok nehéz anyagi helyzetéről vagy az energiaköltségek kompenzálásáról beszélünk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Varga Mihály: Hol a pénz?)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit