KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Közelednek a '98-as választások. Jogos igény a választók részéről, hogy a jelenlegi Országgyűlés és a kormány politikailag tegyen pontot a jócskán felgyülemlett piszkos ügyek végére, és arról tájékoztassa részletesen a közvéleményt. Gondolok itt többek között a Tocsik-ügyre, mely a szocialistákkal csendestársként működő kisgazdák miatt nem került politikailag tisztázásra.
A közvélemény végre szeretné tudni, hogy mi volt a valódi oka a fővárosra hullott kézigránátesőnek, volt-e ennek politikai vagy politikusi háttere. Ugyanez vonatkozik a katonai rakéta szilveszteri becsapódására egy óbudai szórakozóhelyre, ahol a betiltott petárdák helyett ez robbant.
Felszólalásom aktualitását az adja, hogy a sajtó immár harmadszor rebesgeti Csikós József ex belügyi ezredes letartóztatása kapcsán, hogy az Energol Rt. elnök-vezérigazgatójának talán köze van az előbb említett terrorcselekményekhez. Azt is olvashattuk a felelős rendőrvezetők nyilatkozataiból, hogy megtörtént az áttörés, és feltehetőleg a Csikós-ügy révén fény derül a szervezett bűnözők politikai kapcsolataira. Ha ezek az állítások igazak, akkor ijesztő perspektívák tárulhatnak fel, mivel a nevezett úr 1989-től hosszú éveken át, három parlamenti ciklusba belenyúlóan, négy kormány alatt a Belügyminisztériumban többek között a legtitkosabb, a III/III-as irattári anyagok felügyeletét és őrzését végezte. Az ő feladata volt például a nevezetes kisgazda borítékok elkészítése.
Nem tudom, mi indokolhatta ezt a rendkívül bizalmas állami megbízást, hiszen Csikós úr határőrségi szolgálata után Vas megye rettegett kulturális KISZ-titkáraként kezdte politikai pályafutását, arról volt nevezetes, hogy mindent betiltott, még Zelk Zoltán szombathelyi főiskolai író-olvasó találkozóját is megpróbálta betiltatni. Ezután az MSZMP KB agitációs propaganda és adminisztratív osztályán dolgozva egyik szövegezője volt, mint hírlik, annak a világhírűvé vált MSZMP KB titkos határozatnak, amely a nyolcvanas évek magyarországi ellenzéki csoportok elleni fellépésről szólt. Mint említettem, 1989-ben került a Belügyminisztériumba, tehát megállapíthatjuk, hogy jó Csikós elvtársból megbízható Csikós ezredes úr lett. Idézőjelbe téve "minden titkok tudójaként" vajon a rábízott, feldúlt, rendezetlen, könnyen hamisítható iratanyaggal csak elképzelni lehet, hogy mit művelhetett, különböző magasabb érdekek alapján, annak a tükrében, hogy most kiderült: nyugdíjas pályafutása során, nyugdíjasként nem csikós lett, nem is lócsiszár, hanem olajcsiszár, majdnem olajcsászár.
Úgy lenne erkölcsös, hogy az Energol Rt.-nél esetlegesen elkövetett súlyos bűncselekményei miatt az igazságügyi szervek folytassák le vele szemben a vizsgálatot törvényeink szerint, viszont a politikai vonatkozásokat parlamenti vizsgálóbizottságnak kellene sürgősen megvizsgálni, tisztázni azt, hogyan maradhatott a helyén ilyen hosszú ideig, kiknek az utasítására vett részt a rendszerváltoztatás utáni politikai élet mérgezésében, esetleg ártatlan politikusok lejáratásában.
Tisztában vagyok azzal, hogy bár a választópolgárok ebben az ügyben is szeretnének tisztán látni még a választások előtt, de tudom azt is, hogy kevés a remény, hisz itt ülnek e Házban, több frakcióban azok a képviselőtársaink, akik miniszterelnökként, belügyminiszterként, államtitkárként elszámoltathatták volna, pedig többen tanácsolták nekik, akik ezért rövid úton nagyon megbűnhődtek.
A Magyar Igazság és Élet Pártja képviselőcsoportja a választások után az Országgyűlésben, amennyiben ezt a vizsgálatot nem folytatják le ebben a ciklusban, feltétlenül kezdeményezni fogja ezt a vizsgálatot.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit