DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az orosz nyelv kötelező oktatásának eltörlése után az Antall-kormány humánus intézkedése volt a munka nélkül maradt orosztanárok átképzésének lehetővé tétele. Ennek kapcsán egy 1993-ban született miniszteri biztosi tájékoztató szerint azok, akiknek egyetemi alapdiplomájuk volt, az újabb nyelvből is egyetemi végzettséget szerezhettek, ha tanulmányaikat 1990-ben, de csak főiskolai végzettséget, ha 1991-ben kezdték meg. E különbségtételnek az alkalmazás tekintetében ugyan nincs jelentősége, a bérbesorolás szerint azonban igen, hiszen a közalkalmazotti törvény szerint bizonyos kategóriákba kerüléshez feltétel az egyetemi végzettség.
A tájékoztatóban szereplő különbségtétel indokán magam is sokat töprengtem, de magyarázatot nem találtam, ugyanúgy, mint azok a debreceni átképzős orosztanárok sem, akik nem 1990-ben, hanem 1991-ben iratkoztak be levelező hallgatónak a hat féléves kurzusra. Ugyanazt a tananyagot végezték el, ugyanazokat a vizsgákat teljesítették, mint 1990-ben beíratkozott társaik. Először ugyanolyan szintű diplomát is kaptak, amit azonban a képző intézmény visszavont, a tájékoztatóra való hivatkozással főiskolai diplomává váltott át. Néhány egyetem, így a József Attila Tudományegyetem, a Janus Pannonius Tudományegyetem, a veszprémi egyetem nem a tájékoztató szerint járt el, a Kossuth Lajos Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem azonban a szerint. Ennek megfelelően az előbbiek az 1991-ben beíratkozottak számára is egyetemi diplomát, az utóbbiak főiskolait állítottak ki a képzés tartalmi azonossága ellenére.
Kérdezem az államtitkár urat, van-e esély arra, hogy azonos végzettség minden egyetemen azonos diplomát eredményez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), vagy a debreceni orosztanároknak csak a bíróság szolgáltathat igazságot. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit