DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A probléma sajnos nemcsak debreceni, hanem országos jellegű, és nem sok jóval tudok biztatni.
A helyzet az, hogy az átképzés 1990-ben kezdődött, meglehetősen kapkodva, miként a probléma is meglehetősen akut volt. Ebben az évben még nem létezett a később létrehozott hároméves egyszakos nyelvtanárszak. Minden tanárképző intézmény felkérést kapott arra, hogy kapcsolódjék be ebbe az átképzésbe, de az egyetemek csak egyetemi szintű, a főiskolák pedig főiskolai szintű diploma kiadására voltak jogosultak. Ezt az anomáliát aztán átmenetileg úgy oldották fel, hogy az ötéves egyetemi végzettséggel rendelkező orosz szakos tanárokat befogadták a tudományegyetemek, szükségből egyetemi diplomát adtak ki, a főiskolák pedig az első orosz szakos diploma szintjétől függetlenül a számukra egyedül lehetséges főiskolai diplomát. A képzés - amint ön is említette - a két intézménytípusban azonos volt, egyeztették őket.
Az egységesítés 1991-ben jött létre a már említett hároméves egyszakos nyelvtanári szak bevezetésével. Ekkor az orosztanárok átképzése ennek levelező formációjává vált. A nyelvtanári képzés főiskolai szintű, és ennek következtében az orosztanári átképzés egységesítése a főiskolai szinten történt meg. Az egységesítés tehát megtörtént, de visszamenőleg sajnos nem lehetett érvényes.
Az orosztanárok időben tudomást szerezhettek erről a változásról, időben tudomást szerezhettek arról, hogy képzésük az első diploma szintjétől függetlenül nem lehet egyetemi diploma. A közlönyben egy számmal előbb jelent meg a szakalapítási, szakindítási tájékoztatás, és tanulmányaik során is többször felhívták a figyelmüket erre a változásra. Kétségtelen tény, hogy a tudományegyetemek lehetővé tették az átképzősök számára, hogy három éven belül az egyetemi végzettséget is megtegyék. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Kossuth Lajos Tudományegyetem ugyanerre csak egy-két plusz év elvégzésével ad lehetőséget.
(16.00)
A minisztériumnak nincs lehetősége az egyetemnek ebbe a döntésébe beavatkozni, annál is inkább, minthogy ezek az egyetemek az eredeti kiírásnak megfelelően jártak el. Így aztán valószínűleg tényleg nem marad más hátra, mint a bíróság. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit