DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sepsey képviselőtársam nagyon részletesen ecsetelte azt, hogy a kárpótlási törvényhez és a kárpótoltak csoportjainak pontos meghatározásához meglehetősen nagy bátorság kell, mert nagyon szerteágazó sérelmeket lehet felfedezni a társadalomban az elmúlt időszakokban, az elmúlt évtizedekben.
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
Úgy gondolom, hogy ebben neki tökéletesen igaza van, és ezt a kört meghatározni, pontosan beszabályozni meglehetősen nehéz. Ugyanakkor ennek a körnek a bővítésére adtam be egy módosító indítványt, és ennek a módosító indítványnak az érdekében szeretnék néhány szót szólni.
Módosító indítványomban az úgynevezett nyugati hadifoglyok kérdésével próbáltam foglalkozni és segítséget nyújtani, nevezetesen a törvényjavaslat 2. §-ának módosításával oly módon, hogy a 2/B § (2) bekezdésébe egy szót, a "nyugati" szót szerettem volna beszúrni, és ezzel elérni azt, hogy a nyugati hadifogságba esett hadifoglyok - akik elsősorban a háború utolsó időszakában estek hadifogságba és szenvedtek végül is szabadságelvonást és egyéb sérelmeket - is hasonló módon részesüljenek azokból a kedvezményekből és lehetőségekből, amelyek egyébként a törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint a szovjet hadifogságba esett katonákat megilletnék.
Úgy gondolom, mindenki tisztában van azzal - természetesen én is -, hogy a két hadifogság nem volt ugyanolyan minőségű, de azt hiszem, nem lehet elvitatni azt, hogy a hadifogság megítélésében nem lehet alapvető szempont az, hogy volt kényelmes és kényelmetlen, volt veszélyes és kevésbé veszélyes hadifogság, valamint kevesebb és több szenvedést okozó hadifogság, hanem hadifogság volt, és úgy gondolom, el kellene ismernünk azt, hogy a nyugati hadifogságba esett embereknek is valamilyen segítséget kellene adnunk.
Indokolja ezt a gondolkodásmódot az is, hogy a nyugati hadifoglyok szervezete, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége több levélben kereste meg úgy a miniszterelnököt, mint a kormány tagjait, és próbáltak erre a véleményük szerinti hátrányukra jogorvoslatot keresni, és nagyon sok levelezést - mindaz, ami itt a kezemben van (Felmutatja a leveleket.) - folytattak különböző főhatóságokkal, minisztériumokkal, ahogy említettem az előbb. A levelezéseikből én egyértelműen arra a következtetésre jutottam, hogy a kormányzatnak szándéka, hogy ezt a kérdést rendezze.
Ezért az ő kérésüknek is megfelelően - és meggyőződésem szerint is - nyújtottam be ezt a módosító indítványt, és nagyon sajnálom azt, hogy az ajánlás tanúsága szerint az előterjesztő a módosító indítványomat nem támogatta.
Kérem a kormány képviselőit, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor ismételten gondolják végig ezt a problémát, és amennyiben esetleg technikai akadályai vannak ennek a megoldásának, akkor esetleg csatlakozó módosítás kimunkálásában kérem a segítségüket. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit