BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A mezőgazdasági termelők érdekében szóvá kell tennem, hogy a jelenleg közel 400 ezer tonna búza, 400 ezer tonna kukorica, mintegy 100 ezer tonna burgonya van a termelőknél, illetve az ágazat készleteiben. Ez közel 15-20 milliárd forintnyi összeget képvisel. Erre a nagyon jelentős összegre az ágazatnak szüksége van a folyó termelés finanszírozásához, de szüksége lehet a hitelek törlesztésére is. Ezt a jelentős készletet csak akkor indokolt vállalni, ha a raktározás költsége és a lekötött forgóeszköztőke kamata megtérül a termelőknek, illetve a készletezőknek. E készletek sürgős értékesítését indokolja továbbá az is, hogy a tárolókapacitások az új termés betakarításáig felszabaduljanak.
Fentiek alapján kérdezem a miniszter urat, hogy helyesen történt-e a szükséges hazai készletigény felmérése és a takarmánygabona-export készletezése. Kik és hogyan mérték fel a külföldi értékesítés lehetőségét? Hogyan került vagy kerül megállapításra, hogy a gabonakészletek értékesítése természetben vagy vágóállat és állati termékek formájában lenne előnyösebb, természetesen akkor, ha a hasznosítás az állattenyésztésen keresztül jövedelmezőbben történne, például ha bőrével adja le terményét a parasztember? Megvizsgálta-e a kormány azt a lehetőséget, hogy a felesleges készletek nemzetközi segélyprogramok keretében történő értékesítésének vagy felhasználásának megvan-e a lehetősége például az albán segélyprogram keretében? Ez és a sok hasonló probléma egyaránt felveti azt, hogy a mezőgazdasági termények kedvező és biztos értékesítése szükségessé teszi az értékesítő gazdaszövetkezetek létrehozásának azonnali támogatását.
(14.20)
A termelői érdekeltségű agrárkereskedelem konkurenciájának kialakítása nélkül a jövőben sem képzelhető el az agrárkereskedelem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) zavartalan működése.
Tisztelt Miniszter Úr! Ki a felelős az ótermésű termények értékesítésének elmaradásáért?
Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit