ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Alkotmánybíróság 4/1996. (II. 23.) - az I. kárpótlási törvény végrehajtására kiadott 104/1991. számú kormányrendelet módosított 4. §-ának alkotmányellenességét megállapító - határozata alapján megilleti-e a jogosultat a kárpótlás kiegészítése iránti igénye?
A II. számú kárpótlás végrehajtásáról rendelkező 92/1992. számú kormányrendelet 9. §-a (2) bekezdésével módosított, az I. kárpótlás végrehajtására kibocsátott említett rendelet értelmében a házasingatlan esetén a kár mértékének meghatározásához a tulajdonelvonás időpontjában fennálló ingatlan-nyilvántartás szerinti térmértéket - tehát kétezer négyzetméter felső határig terjedően - kell alapul venni. Az ezt meghaladó telekrészt alapterülete után a kár mértékét az üres belterületi telekre vonatkozó átalányérték, a mezőgazdasági művelésű ingatlan esetén pedig az aranykorona érték alapján kell megállapítani, lakás alatt az üdülőt is kell érteni. (Sic!)
Az Alkotmánybíróság 1996. február 23-án hozott határozatával megállapította e jogszabályi rendelkezés alkotmányellenességét, mert álláspontja szerint a törvényhozó a törvény végrehajtása keretében a kormánynak e degresszió bevezetésére felhatalmazást nem adott. Az Alkotmánybíróság a határozatban kiemelte, hogy az alkotmányellenességet formai okból a végrehajtásra adott felhatalmazás túllépése folytán tette meg.
Értelemszerűen adódik a kérdés, megnyílt-e a jogosultaknak a 104/1992. kormányrendelet alapján az eredeti... (Az elnök a képviselő mikrofonját kikapcsolja.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit