DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tudjuk, hogy az elmúlt év november elején fogadta el az Országgyűlés a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt, amely keretszabályokat tartalmaz a lakás-takarékpénztárak tevékenységére, és két rendelet megalkotására hatalmazza fel a kormányt.
Az egyik rendelet az állami támogatás formáiról a törvénnyel együtt január elsején hatályba lépett. Adós azonban a kormány a másik rendelettel, azzal a másik rendelettel, amely az általános szerződési feltételeket hivatott szabályozni, és amelyek megléte nélkül a felügyelet nem tudja megadni a működéshez az engedélyt a bejelentkezett szakosított hitelintézetekre.
Az előkészítés elhúzódása, a közigazgatási egyeztetés lassúsága a lakás-takarékpénztárak működésének megkezdését rendkívül bizonytalanná teszi. Bizonytalanná egyrészt az indulni készülő lakás-takarékpénztárak szempontjából, hiszen ők több éven keresztül folytattak előkészítő munkát, megismertették az előtakarékosság gondolatát a leendő ügyfelekkel, erre rengeteg pénzt fordítottak anélkül, hogy a működés megkezdése híján bevételük lenne. Embereket foglalkoztatnak, s megteremtették a működés jogszabály szerinti személyi és tárgyi feltételét.
Kedvezőtlenül érinti a leendő ügyfeleket is ez a késlekedés, hiszen a halasztott kezdés miatt kevesebb idő áll rendelkezésre, hogy a kedvezőbb, negyvenszázalékos állami támogatást vehessék igénybe.
Nehéz ezt a késlekedést elfogadnunk azért is, hiszen egy, az eddigiektől eltérő lakásfinanszírozási rendszer mellett döntött a kormány és - a szaktestületek véleményével egyezően - az Országgyűlés is. E döntés végrehajtása nem múlhat közigazgatási egyeztetések elhúzódásán, akaratunk nem szenvedhet törést a végrehajtás bizonytalanságán. Ez a jogbiztonság szempontjából is káros, mert megkérdőjelezi az Országgyűlés döntéseinek végrehajthatóságát. Káros az állampolgárok számára, hiszen a megszűnt támogatási rendszer helyett most a végrehajtás elhúzódása miatt nem áll módjukban más, állami támogatással rendelkező lakás-megtakarítási formát választani.
Kérdezem tehát államtitkár urat: mi az akadálya a törvény végrehajtásának, mikor kezdhetik meg működésüket a lakás-takarékpénztárak? Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit