DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egy nagyon aktuális és égető kérdést vetett fel a képviselő úr, ahogy mondani szokás: magas labdát adott nekem ezzel, mert hisz a Házban is köztudott, hogy a tárcánk az elmúlt tíz évben mindig mindent megtett a magyar munkavállalók németországi tevékenységének biztosításához, és a tárcánk tényleg a lelkén viseli a magyar munkavállalók, köztük a szoftver-szakemberek németországi és egyéb külföldi munkavállalását.
Még a nyolcvanas évek végén sikerült egy Werkvertrag szerződésben a két ország érdekeit megfelelően figyelembe vevő megállapodást kötni a németekkel, amihez csatlakozott a számítógépes, a szoftveres szakemberek számára egy olyan speciális megoldás, amely azt eredményezte, hogy munkavállalási engedély nélkül a frankfurti munkaügyi hatóságnak a tartózkodási engedélyével egy évet dolgozhattak Németországban azzal a címszóval, hogy az általuk kiszállított hardvert és szoftvert szerelik az országban. Ezt a német hatóság a Magyarországgal közismerten jó kapcsolatok alapján eddig nagyon rugalmasan kezelte, és sajnos az utóbbi időben az ottani borzasztó nagy munkanélküliség miatt elkezdték ezeket a rendelkezéseket szó szerint, betű szerint venni és nem a szellemét kezelni. Ehhez sajnos joguk van, és itt a kormányunknak megfontoltan kell lépni a magyar érdekek képviseletében.
Mi már felvettük a kapcsolatot a számítástechnikai szakemberekkel, az érintett cégekkel, már utasítottuk kirendeltségünket, hogy minden konkrét ügyben járjon el a frankfurti munkaügyi hatóságnál, és próbálja kierőszakolni, kieszközölni a magyar munkavállalási engedélyek megszerzését, és ígérhetem, hogy az ebben a hónapban sorra kerülő elnöki látogatáson és két hónap múlva a német gazdasági miniszter látogatásán is - ugyanúgy, mint októberben Horn Gyula miniszterelnök úr látogatásakor is - hangsúlyozottan napirendre tűzzük a magyar munkavállalók kérdését.
A kérdés második részénél azonban óvatosan kell eljárni. Nemzetközi szabályok, magyar előírások kötik meg a kezünket, amikor a külföldi munkavállalók itteni szerepét nézzük.
Látni kell, hogy a Paksnál és a BKV-nál is (Az elnök csengőjét megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) nemzetközi nyílt tender eredményeként nyerték el a külföldiek ezt a megbízatást, aminek végrehajtására jönnek be a szakembereik egyedi munkavállalási engedélyt kapva. Azt hiszem, öngólt lőnénk, hogyha ily módon (Az elnök csengőjét ismételten megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) próbálnánk meg reagálni, nem pedig ott kint próbálnánk meg a magyarok lehetőségeit elősegíteni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit