DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az orosz államadósság lebontása az úgynevezett olajgate-ügy kapcsán a parlamenti vizsgálóbizottság feladatkörébe került, hisz ez az olajgate bizottság a magyar-orosz olajkereskedelem és az orosz államadósság hasznosításával foglalkozott.
(15.50)
A bizottság munkája során ennek a nemzetbiztonsági vonatkozásait nem vizsgálta. Azt azonban megállapította, hogy feltételezhetően politikai kapcsolatok kötődnek üzleti tranzakciókhoz, és az adósság lebontásának - a keretösszegének - 80 százaléka kapcsolatba hozható politikai erőkkel.
Itt felvetődött a Ples Rt. neve is. El kell hogy mondjam, abban a jelentésben, amit önök már bizonyára megkaptak, szerepel a Ples Rt. Nem ebben a 80 százalékban szerepel. De ez nem azt jelenti, hogy nincsenek politikai kapcsolatai, hanem esetleg azt jelentheti, hogy a bizottság nem talált ilyent. (Taps a bal oldalon.)
A bizottság rendelkezésére álló a dokumentumok szerint valóban a Ples Rt., illetve mindenekelőtt a MÁV pályázott adósságlebontásért. 1995. április 4-én tárgyalási engedélyt kapott egy pályázó, nem nevesítették, hogy ki, majd 1995. VI. 26-án 2400 vasúti kocsira keretszerződés köttetett, majd ezt követően úgy döntött a tárcaközi bizottság, hogy nem a MÁV Vagon Lízing, tehát nem maga a MÁV maga végzi ezt a beszerzést, hanem két magánvállalkozás: az egyik Vagon Lízing Rt., amelynek az elnöke az MSZP vállalkozói tagozatának az elnöke, a másik pedig a Ples Rt.
Én tisztelettel azt tudom mondani, hogy az adósságlebontás részleteire a parlamenti vizsgálóbizottság jelentésének a tárgyalása során sort lehet keríteni, azonban hogy ennek vannak-e nemzetbiztonsági vonatkozásai, azt mindenféleképpen a nemzetbiztonsági bizottságban lehet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) megállapítani. Én úgy gondolom, hogy több ellenzéki képviselő tett arra kísérletet - igen, befejezem elnök úr -, hogy ezekben a kérdésekben tisztán lásson. Meg kell hogy mondjam önnek, önöknek, az én (Az elnök a csengő megkocogtatásával újból jelzi a felszólalási idő leteltét.) meglátásom szerint a tárca nélküli miniszter úr nem segítette ezt a munkánkat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.).

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit