DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Parlament! Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt pénteken - mint az köztudott - Kiskőrösön, de más helyeken is tüntettek a gazdák. Kifogásolták a társadalombiztosítási és adóterheket, illetve azok bevezetési módját. A tüntetés mindenhol fegyelmezetten zajlott le. Az esetenként indulatos szóbeli megnyilatkozások után időszerű, ha levonjuk a tanulságokat - a kormányzat is és a tüntetők is. Remélem, mindenki értékeli, hogy ma félelem nélkül lehet az utcára vonulni azokkal az eszközökkel, gépekkel, amelyeket láthattunk. Ez a demokrácia bizonyítéka.
A tüntetők kinyilvánították, hogy elhatárolják magukat politikai csoportosulásoktól. Ez nem mindegyik tüntetés esetében sikerült. De kinyilatkozták azt is, hogy nem az adófizetés, illetve a társadalombiztosítás ellen van kifogásuk. Nem akarják kivonni magukat a közteherviselés alól. Vitatják viszont azok mértékét, fizetési ütemezését, adminisztratív bonyolultságát, az alacsony jövedelmezőséget.
Ezek után nekünk, törvényalkotóknak is jobban kell figyelembe venni, hogy a vidék mennyire sérülékeny és érzékeny. Az elmúlt évtizedek történelmi tapasztalatai, az elszenvedett igazságtalanságok ilyenné tették. A magángazdálkodás szabadságérzetét beárnyékolják olyan gondok, amelyeket korábban nem ismertek. A mezőgazdasági nagyüzemek adót, társadalombiztosítást és nyugdíjjárulékot fizettek tagjaik után. Megszervezték a kistermelést; ezzel a tagoknak nem kellett foglalkozniuk. A rendszerváltással a gondok és a kötelezettségek egyik napról a másikra szakadtak a gazdálkodók nyakába. Nem könnyű átállni arra, hogy valaki mindezeket a feladatokat ilyen rövid idő alatt átvállalja, nyilvántartásokat vezessen - olyan gazdálkodóról van szó, aki helyett ezt korábban mások végezték.
Indokolt tehát bizonyos ésszerűsítés, a nyilvántartási rendszer javítása. Figyelembe kell venni a termelés azon sajátosságát, hogy az árbevételek számos ágazatban csak a termelési ciklus végén jelentkeznek; addig a termelő csak befektet. Nem szerencsés, ha a kistermelők személyi fogyasztását firtatja az adórendszer, még akkor sem, ha ezt kedvezményként építi be. Látható, hogy milyen félreértések származnak belőle. Nem indokolt például az sem, hogy a kistermelők borkészítését vállalkozásnak minősítsük.
A kormány a múlt csütörtöki ülésen foglalkozott ezekkel a jelzésekkel, mindazokkal, amelyek erről a területről érkeztek, és készséget mutatott bizonyos módosításokra. A parlament tárgyalni fogja ezeket a javaslatokat. Ezt a múlt csütörtöki kormányülés után azonnal nyilvánosságra hoztuk. Ami a kommunikációt illeti, tájékoztatom önöket, hogy a Földművelésügyi Minisztérium titkársága múlt hét kedden felvette a kapcsolatot Kiskőrös Polgármesteri Hivatalával, mely szerint hajlandók vagyunk a helyszínre utazni, és ott tárgyalni. A hivatal azonban közölte, hogy nem tudja ezt a találkozást megszervezni. Helyette személyesen tárgyaltam a Parasztszövetség és a Gazdakörök vezetőivel, akik tájékoztattak, hogy nem csatlakoznak a demonstrációhoz, de várják a kormány pozitív lépéseit. (Közbekiabálások a Független Kisgazdapárt soraiból. - Rácskay Jenő: Csönd legyen!)
Az illetékes törvények módosítása napirenden van. Különösen súlypontozunk a bortermelők problémáira. Mint önök is tudják, készül az új bortörvény. A kormány a múlt hét csütörtökén elfogadta a téziseket. Ennek fontos eleme a termékpálya nyomonkövetése, a bor eredetvédelme, mert meggyőződésem szerint a tisztességes bortermelők gyors és hatékony védelemre szorulnak.
Végezetül megemlítem, hogy a kormány nem képvisel merev álláspontokat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A törvényt készítő pénzügyminisztériumi szakemberek nem fognak elzárkózni a szükséges módosítások elől, és ebben az FM (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) szívesen működik közre.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit