KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET

Full text search

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET
KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót elnök úr. Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 1996. december 5-ei ülésén határozott a gyermekvédelemről és a gyámügyi igazgatásról szóló, 3204. számú törvényjavaslat általános vitára bocsátásáról. A bizottság tagjai - és nálunk sem volt parázs vita - egyetértettek abban, hogy nagyon fontos, nagy horderejű és közérdeklődésre számot tartó törvénytervezet van előttünk. Évek óta készülő tervezetről van szó, ami társadalmi viták, a szakemberek véleményének kikérése alapján sokat változott, és előnyére változott. A törvénytervezet készítői mindemellett elfogadják a benyújtás óta megfogalmazott javaslatokat, nyitottak a törvény szellemét erősítő módosításokra.
A törvény szellemével kapcsolatban két gondolatot szeretnék kiemelni a bizottságban elhangzott vélemények alapján; a gyermekek jogát arra, hogy saját családjukban nevelkedhessenek, és ehhez a társadalmi környezetnek, a hivatalnak minden támogatást meg kell adnia. A gyermekjóléti szolgálat mint szolgáltatás a helyi önkormányzatok feladata lenne. Hiszen a gyermek közvetlen környezetében van mód arra, hogy a segítség, legyen az életvitelhez nyújtott tanácsadás a család számára, vagy szociális vagy pénzbeni támogatás, hatékony csak akkor lehet, ha a közvetlen környezetben adódik.
A törvény szelleme, a törvénytervezet alkotóinak szándéka, hogy ne csak a bekövetkezett vészhelyzetben, hanem azt megelőző segítségre is nyújtson lehetőséget. S ez nagyon fontos gondolata a törvény szellemének, nagyon fontos a törvény szellemében. Ugyanakkor a szándék nem mindig olvasható tisztán a tervezet szövegéből. Módosító javaslatainkkal ezt a szándékot szeretnénk majd megerősíteni.
A másik gondolat, ami nálunk is felmerült, a finanszírozás kérdése. A '97-es költségvetésben már jelentkezik az az összeg, amivel elindíthatjuk a szervezet kialakítását. Ugyanakkor a gyermekjóléti és szociális normatíva, ismerve egyes önkormányzatok helyzetét és a lakosság igényeit, félő, hogy a szociális kiadásokra fordítódik elsősorban, és a gyermekjóléti szolgálat működésére kevés maradhat. Ebben az önkormányzatokat mindenképpen érdekeltté kell tenni.
Még egy gondolat a szakszerűségről. Ha az érintett hivatalok, intézmények, megfelelő jogkörrel és szaktudással rendelkező szakemberek segítségével társadalmi szintre tudjuk emelni a gyermekvédelem gondolatát, akkor hatékonyabban tudunk a megelőzéssel is foglalkozni, és csak a legvégső esetben kell a hatóságnak, az államnak beavatkozni a család és a gyermekek életébe.
A bizottság ezekkel a gondolatokkal, 2 tartózkodás mellett, 12 igen szavazattal a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit