T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az atomenergia békés és biztonságos alkalmazásával összefüggő kérdések szabályozásában meghatározó szerepet játszanak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében létrejött egyezmények.
Magyarország eddig is részese volt azoknak a nemzetközi megállapodásoknak, amelyek kiterjednek az atomsorompó-rendszer működésével, a nukleáris anyagok és létesítmények védelmével, a nukleáris balesetekről szóló gyors értesítéssel és segítségnyújtással, valamint az atomkárokért való felelősséggel kapcsolatos kérdések szabályozására.
Ezt a sort folytatja a nukleáris biztonságról szóló egyezmény, amelynek kihirdetését az önök előtt fekvő T/3552. számú törvényjavaslat kezdeményezi. Az egyezmény kötelezi az atomerőművet üzemeltető államokat a nukleáris biztonság nemzetközileg elfogadott szintjének folyamatos biztosítására, lehetővé teszi annak nemzetközi értékelését és az esetlegesen szükségessé váló intézkedések elősegítését.
Az egyezmény alapján vállalt kötelezettségek kiterjednek a nukleáris biztonság jogi, szabályozási és hatósági kereteinek létrehozására, biztonsági felülvizsgálatok végzésére és az esetleges balesetekre való felkészülésre. Az egyezmény fontos előírása, hogy a részes országok a vállalt kötelezettségek végrehajtásáról jelentést készítenek, amelyeket rendszeres nemzetközi felülvizsgálati értekezleten elemeznek. Az egyezményt eddig 65 ország írta alá, köztük elsősorban atomerőműveket üzemeltető országok.
A szükséges számú megerősítő nyilatkozat letétbe helyezése is megtörtént, és ezért az egyezmény 1996. október 24-én hatályba is lépett. Magyarország mint atomerőművet üzemeltető ország különösen érdekelt az egyezmény keretében megvalósuló együttműködésben. Ezért hazánk képviselője az elsők között írta alá az egyezményt, amelyet az Országgyűlés 98/1995. számú határozatával megerősített.
Az egyezményben vállalt kötelezettségek végrehajtását megkönnyíti egyrészt az, hogy a nukleáris biztonsággal kapcsolatos korábbi hazai szabályozás és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség akkori ajánlásai alapján készült. Másrészt az egyezmény előírásait és az abban vállalt kötelezettségeket már figyelembe vette az atomenergiáról szóló törvény, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év végén fogadott el.
Az egyezménnyel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról a kormány az Országos Atomenergia Hivatal útján gondoskodik.
(17.30)
Az egyezmény végrehajtását felülvizsgáló első nemzetközi tanácskozásra várhatóan jövőre kerül sor.
Megköszönöm az Országgyűlés külügyi bizottságának és környezetvédelmi bizottságának egyhangú támogatását, és kérem az Országgyűlést, hogy az előterjesztést szavazatukkal támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit