BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Először is szeretném leszögezni, hogy tisztában vagyok a Magyar Honvédség rendkívül súlyos anyagi gondjaival, és megértem, hogy a költségvetési törvényben meghatározott bevételi kötelezettségeinek többek között a honvédelmi célokra feleslegessé vált ingatlanok elidegenítésével próbál eleget tenni. Nem tudom elfogadni viszont, hogy számos termőföld, erdő, védett természeti érték messze értékén alul úgy kerül elidegenítésre, hogy nincs biztosítva a terület művelési ág szerinti kezelése, arról pedig nem is beszélve, hogy az erdő és védett természeti területek elidegenítése egyenesen törvénysértő. Mire gondolok?
A HM által az 1995-ös év folyamán összeállított, a hasznosítandó ingatlanokról készített listán több ezer hektár termőföld, köztük néhány száz hektár erdő, védett, sőt fokozottan védett területek is szerepelnek. Egy részük már értékesítésre került magánszemélyek részére a Magyar Honvédség Fenntartási és Elhelyezési Főigazgatósága által, más részüket a HM, illetve a Kincstári Vagyonkezelő Intézettel kötött megbízási szerződést követően az ÁPV Rt.-nek adta át értékesítésre. Az értékesítések 1996. augusztusáig csak egy PM elvi jóváhagyás alapján történtek, holott az idevonatkozó jogszabályok szerint 1996. január elseje után kincstári vagyonelem értékesítésére kizárólag a Kincstári Vagyonkezelő javaslata alapján megadott pénzügyminiszteri jóváhagyást követően van lehetőség.
Érthetetlen, hogy miért kell művelés alól kivett ingatlanként értékesíteni azokat az ingatlanokat, melyek kezelői jogáról lemond a HM, azaz nélkülözhetővé válik számára, és ezzel megszűnik a magyar állam első művelési ágban való nyilvántartása. Így történhetett meg, hogy a HM kezelésében lévő értékes termőterületek ezer hektár számra művelés alól kivett ingatlanként kerülhettek eladásra.
Az értékesítésre váró ingatlanok közül 92 darabra vonatkozóan a pénzügyminiszter a kincstári vagyonkörből való kikerüléshez jóváhagyását sajnos megadta, miután ezen ingatlanok értékesítésére vonatkozóan a Honvédelmi Minisztérium és az ÁPV Rt. már megkötötte a megbízási szerződést. A lista 4316 hektár földterületet tartalmaz, amelyben olyan kincstári vagyonelemek találhatók, mint szántó, legelő, erdő, védett természeti terület, védett természeti érték.
Csak érdekességként említem meg, hogy a pilisszentkereszti és a pilisszentlászlói tüzelőállások is szerepelnek a listán, amelyek védett, illetve fokozottan védett ingatlanokat jelentenek.
Termőföldről van szó, a 10 hektárnál nagyobb területek esetében, ahol a 15-60 ezer forint/hektár ár meglehetősen alacsonynak mondható.
Tisztelt Államtitkár Urak! Felmérik-e az eladások előtt az ingatlanok természeti állapotát? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Mit kívánnak tenni, hogy az áron aluli értékesítések megszűnjenek?
Megvizsgálták-e, hogy az ingatlanok elidegenítésén kívül milyen más hasznosítással... (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) ...lehetett volna nagyobb hasznot elérni?
Várom szíves válaszukat. Köszönöm, elnök úr.
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit