DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bogárdi képviselő úr szavai az itt jelen lévő kormánykoalíciós pártok mindegyikét megcélozták a kormány mellett. Én szeretném még egyszer összegezni az SZDSZ álláspontját ebben a kérdésben, amelynek a lényege az, hogy az SZDSZ nem tartja helyesnek a tárgyalásokat, és az a meggyőződésünk, hogy az lenne az ország érdeke, hogyha ez a jogvita Hágában a nemzetközi bíróság előtt dőlne el, és ha erről a kérdésről a két ország nem folytatna hivatalos tárgyalásokat.
Úgy ítéljük meg ugyanakkor, hogy azok az ellenzéki kritikák, amelyek Horn Gyula miniszterelnököt érik ebben az ügyben, nem jól fogják meg a kérdés lényegét, többnyire alkotmányjogi aggályokat fogalmaznak meg. Úgy ítélem meg, hogy egy miniszterelnöknek joga van tárgyalni bármilyen kérdésről, előkészíteni egy tárgyalást; aztán egy alkotmányos rend szerint ez később vagy jóváhagyásra kerül, vagy sem. Úgy ítélem meg, hogy nem az a baj, hogy Horn Gyula erről a kérdésről tárgyalást kezdeményez szakértői szinten, hiszen ennek a végén az is kiderülhet természetesen, hogy nem tudunk megállapodni, és ez esetben semmi nem fogja ezt a pert veszélyeztetni.
Mi úgy ítéljük meg - és itt szeretnék Varga képviselő úrnak is egy gondolatára reflektálni -: valóban nem lenne szerencsés, hogyha a hágai perben a pozíciónkat veszélyeztetnénk. Mi úgy ítéljük meg, hogy ez a szakértői tárgyalás ezt a pozíciót nem veszélyezteti, hiszen ennek a hírértéke meglehetősen csekély. Az a belpolitikai vita azonban, amely erről a kérdésről szinte hetek óta zajlik, úgy ítéljük meg, hogy komolyan veszélyezteti a magyar pozíciót. Pontosan az ellenzéki pártok sugallják azt, hogy a magyar pozíció ebben a kérdésben kétséges, Magyarországnak kétségei vannak a hágai bíróság előtt folyó perben a saját álláspontját illetően.
Mi úgy ítéljük meg, hogy egyrészt jó lenne, hogyha a tárgyalások valóban befejeződnének, és úgy gondoljuk, hogy még jobb lenne, hogyha az erről folytatott belpolitikai csatározások szintén befejeződnének az ország érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit