KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon sok minden elhangzott, de én most is csak ott tudom folytatni, ahol az első napirendi felszólalásnál abbahagytam. Nagyon örülök annak, hogy a parlament foglalkozik ezzel, hiszen alapvető kérdésekben olyan fantasztikus tévedésekről tett tanúbizonyságot a képviselő úr, amiért nyilván nem ő hibáztatható, hanem az, hogy ez a nagyon komoly kérdés gazdaságilag talán nem került a magyar közvélemény vagy az újságolvasók homlokterébe, és ezért kevésbé foglalkoztunk vele.
Szeretném elmondani, hogy 1 kilométer autópálya megépítése - csak nagyságrendet mondok - körülbelül 800 millió forintba kerül, a hitelterhekkel együtt körülbelül 1,2 milliárd forintba. Ha megengedem, hogy 1 kilométerre mondjuk 10 forintot fizessen egy állampolgár, azaz egy gépjármű, akkor az 1,2 milliárdot 10 forinttal elosztva, az éppen 120 millió darabot jelent. Tehát 120 millió személygépkocsinak kellene áthaladnia azon az 1 kilométeres szakaszon. Ez naponta 10 ezer gépjárműt figyelembe véve 12 ezer napot jelent. Szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét arra, hogy a magas díjak abból fakadnak, hogy a kialakult koncepció szerint az autópálya építését és üzemeltetését elsősorban az autópálya-használók közvetlenül fizetnék.
De amikor egyetértek azzal, hogy össztársadalmi érdek az autópálya-építés, és éppen ezért a közteherviselés irányába is el kellene lépni, akkor is felhívom a figyelmét, Svájcban is, Spanyolországban is, Csehországban is az állampolgárok fizetik meg az autópálya-létesítést. A kérdés pusztán az, 10 millió magyar fog fizetni a költségvetésen keresztül bizonyos hányadot az autópálya-építésből, vagy az a jó néhány ezer, aki ott utazik. Azt hiszem, mivel közérdek az autópálya, egyfajta társadalmilag elfogadott kiegyensúlyozottság kell az egyes fizetési módok és teherviselés arányai között, de ez nem függ össze azzal, hogy koncesszióba adtam az autópályát vagy nem adtam, hanem azzal függ össze, hogy milyen mértékű legyen ebben a közteherviselési jelleg, és milyen mértékű legyen a szolgáltatásért fizetés jellege. A helyi érdekek azonban mindenképpen szem előtt tartandók, ezért kell most nekem itt lennem, mert a miniszter úr éppen ezekben a percekben fogadja azokat a polgármestereket, illetve képviselőiket, akikkel éppen a helyi érdekek érvényesítése érdekében folytat tárgyalást. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit