DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy először a Szentszékkel kapcsolatos megállapodáshoz szóljak hozzá, és egy kicsit távolabbról kezdjem, mint ahogyan képviselőtársaim tették.
Ezen a héten fogjuk ünnepelni a magyar szabadelvűség alapító okiratának, az ellenzéki nyilatkozatnak a 150. évfordulóját. E nyilatkozat szerzője Deák Ferenc, aki ebben a Házban, ahol most vagyunk, 1873-ban az egyházjogi vitában kifejtette azt a fontos (Moraj az ellenzéki padsorokban.) álláspontot, amelyet mi magunk is fontosnak tartunk, és amelyek meghatározzák a mai modern Magyarországot. Ő fejtette ki először világosan és egyértelműen, hogy szét kell választani az államot és az egyházat, hogy az egyházakra nézve is káros az állam túlzó befolyása, és az egyházak ügyeit a felekezeti jogegyenlőség alapján kell intézni, és törvényeknek kell szabályozni ezeket a kérdéseket. A sorrendet tehát világosan kifejtette és meghatározta Deák Ferenc. Mi magunk most is ezt tartjuk érvényesnek.
Úgy gondoljuk, az lett volna helyes, az óvta volna meg a tisztelt Ház tekintélyét, ha itt a Házban ezeket a kérdéseket, a szükséges törvénymódosításokat együtt végeztük volna el, és ezt követően kerülhetett volna sor arra a megállapodásra, amely egyébként minden bizonnyal fontos és meghatározó szerepet tölt be a magyar állam és az egyház közötti viszonyban. Nem vitattuk az első pillanattól kezdve, sőt kitartóan támogattuk a kormányt abban a törekvésében, hogy a kormányprogramban vállalt célkitűzéseket, az egyházak finanszírozásának kérdését, az egyházi oktatás megoldatlan kérdéseit együtt, közösen, megnyugtató módon, mindenki számára elfogadható megoldásokat keresve oldjuk meg. Erre minden esély megvan.
Bízom abban, hogy a jelenlegi megállapodás is hozzá fog segíteni ezen célok eléréséhez. Ma azonban a tisztelt Ház nincs abban a helyzetben, hogy ezt pontosan megítélje. Nem tudom, hogy képviselőtársaim mennyire ismerik a részleteket.
(15.50)
Mi magunk csak korlátozottan vagyunk ennek birtokában. Bizonyos fontos dokumentumokat ma láthattunk először, s arra, hogy az egész kérdésről véleményt formáljunk, nyilván csak ezt követően kerülhet sor.
Azt azonban érzékeljük - és ezt már több képviselőtársam is szóvá tette -, hogy az eljárás során a felekezetek közötti jogegyenlőség elve sérelmet szenvedett. Helyesebb lett volna, ha valamennyi történelmi egyházzal együtt folynak ezek a megbeszélések, ha nemcsak kiterjesztik a Szentszékkel kötött megállapodás eredményeit a többi egyházra, hanem azok alkotó módon részt vehetnek ebben. Helyes lett volna, ha az önkormányzatok, amelyek nagyon is érintettek ebben a kérdésben, szintén több ismerettel rendelkezhetnek, és helyes lett volna, ha elkerüljük mindazokat a talán félreértéseket, talán zavaró momentumokat, amelyek ebben a vitában akkor merültek fel, amikor még valójában a részleteknek nem voltunk, nem vagyunk a birtokában.
Ezzel együtt szeretném jelezni, hogy itt elhangzott egy képviselőtársunk részéről az egyházellenesség vádja. Úgy gondolom, a Szabad Demokraták Szövetsége nem vádolható egyházellenességgel. (Zaj, derültség, közbeszólások a jobb oldalról: Ááá!) Ma sem az egyházak ellen lép fel, hanem éppen az állam és az egyház szétválasztásában az egyházak érdekeit is védelmezi; következetesen azon az állásponton volt, hogy az egyházaknak fontos szerepük van a társadalomban, ezt a szerepet be kell hogy töltse, de az állam nem gyámkodhat fölöttük, és a funkciókat nem szabad összekeverni. (Közbeszólások a jobb oldalról.)
Szeretnénk elkerülni azokat az ideológiai háborúkat, amelyek a magyar egyház és a magyar állam között az elmúlt évszázadban gyakran előfordultak. Az a törekvésünk, hogy az egyházak a legmegfelelőbb megoldásokat találják meg, s ez csak akkor érhető el, ha széles körű konszenzus övezi ezt a kérdést, ha mindenki, aki érintett, véleményt nyilváníthat ebben az ügyben, ha a parlament valamennyi pártja - és itt az ellenzéki pártokhoz is szólok - hozzájárulhat annak a hosszú távra szóló kedvező megoldásnak az eléréséhez, ami mindannyiunknak az érdeke.
Tisztelt Ház! Ebben a helyzetben a Szabad Demokraták Szövetsége úgy érzékeli, hogy a ma elkezdődött egyeztetéseknek ebben a formában most nincs értelme. Úgy érzékeljük, hogy a parlamentnek nincs lehetősége arra, hogy a megállapodásban érdemi, lényegi, a tisztázatlan kérdéseket rendező megoldásokat, javaslatokat terjesszen elő.
Úgyhogy amit tehetünk, az nem más, mint bizalom azon államférfiak és egyházi férfiak bölcsességében, akik erre a megállapodásra jutottak, hogy a megállapodás megnyugtatóan rendezze azokat a felvetett kérdéseket és problémákat, amelyeket nemcsak a Szabad Demokraták Szövetsége, hanem sok tízezer, százezer (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) magyar állampolgár is átérez.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban, szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit