BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnos azt kell mondanom, hogy olyan helyzetben vannak a kormánypárti képviselők, mint a rossz sakkozó, aki nem tudja, hogy az a lépés, amit most lépett, az a negyedik lépésben matt - csak neki. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Ugyanis annak hangoztatása, hogy mi a külföldieknek nem akarjuk megadni a földszerzés jogát, csak a belföldi jogi személyiségeknek, ez azt jelenti, hogy a külföldiek ugyanúgy földhöz juthatnak Magyarországon, mint a belföldiek. És ezt nem én mondom, kedves képviselőtársaim, hanem Medgyessy Péter pénzügyminiszter mondta a nemzeti agrárkerekasztal ülésén. Ő ugyanis azt mondta, hogy nem lát lehetőséget arra, hogy a jogi személyiségű vállalkozások földszerzési jogot kapjanak Magyarországon, mert akkor nincs megállás, nem lehet megakadályozni azt, hogy külföldiek földhöz jussanak. Ugyanis ő azt mondta, hogy a nemzetközi szerződések - és ma ez itt már el is hangzott - nem teszik lehetővé, hogy a hazai és a nem magyar vállalkozások különböző elbírálás alá kerüljenek. A másik kérdés pedig, ami szintén elhangzott, hogy egy Magyarországon bejegyzett vállalkozásnak nyugodtan lehet külföldi tagja.
Van egy másik probléma is, ami a megszerezhető terület korlátozását jelenti a mai magyar földtörvényben. Abban a pillanatban, ha önök felszabadítják, akarom mondani lehetővé teszik jogi személyiségek földszerzését, abban a pillanatban el kell felejteni azt, hogy egy személy mennyi földet szerezhet. Abban a pillanatban ugyanis semmi nem tiltja, hogy ugyanaz az öt személy akár húsz szövetkezetet alakítson, és ettől kezdve egy "aki bírja, marja"-állapot alakul ki Magyarországon, ez pedig nem érdeke Magyarországnak.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit