DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Olyan jogszabály, amit ne lehetne kijátszani, nincs. Minél jobban tiltunk, annál jobban kijátsszák.
Ön, tisztelt frakcióvezető úr, hívja fel a figyelmünket minden héten - okkal - a zsebszerződésekre, a kijátszott, semmis szerződésekre. Csak az a nagy probléma, hogy ezekkel a zsebszerződésekkel sok mindent kezdeni nem tudunk, és így sajnos azt sem látjuk, hogy ki veszi igénybe a magyar agrártámogatást - nem tudjuk, mert különböző strómanneveken történnek ezek az igénybevételek, a föld igazi tulajdonosát nem ismerjük. És akkor még reexport-támogatást is kap az illető országban az, aki most illegálisan birtokol vagy tulajdonol földet Magyarországon.
Amit Raskó György felvetett: ez működik; 1997. január 1. óta a szabályozórendszer támogatást nyújt földvásárlásra helyben lakó főfoglalkozású mezőgazdasági termelőknek, 100 hektár területnagyságig, amennyiben szomszéd birtokokat akarnak vásárolni, egyesíteni akarnak, és a hitelkamatok 40 százalékát az állam magára vállalja, és ez a hitel állami garanciavállalást tartalmaz. Ami a nagy probléma, ön is mondta: a szövetkezeteket is megillethetné ez a támogatási forma, de mivel a jelenlegi hatályos jogszabályok a jogi személyek földtulajdonszerzését kizárják, így ezen földvásárlási támogatásban az "egy tag egy szavazat" elvét követő társaságok, nevezetesen a szövetkezetek e vonatkozásban e kedvezményből kimaradnak.
A szabályozás, amelyet a kormány első olvasatban tárgyal, éppen ezt a konszenzust kívánja majd megteremteni, illetve megkeresni, azzal, hogy a nemzeti agrárkerekasztal által létrehozott koordinációs bizottság elé utalja ezt a kérdést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit