DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már többször elhangzott, hogy ebben az országban nem oly rég nemzeti agrárkerekasztal volt; itt több kérdésben egyetértés volt, más kérdésekben viszont még vita maradt.
Az egyetértések sorához tartozott az is, hogy emeljük ki az agrárkérdést az őt körbelengő, túlfűtött politikai légkörből. Azt tapasztalom - immáron a harmadik napirend előtti felszólalással összefüggésben -, hogy a tények, illetőleg a hatályos jogszabályok hamis beállításával ismételten ebbe a túlpolitizált helyzetbe kerül vissza ez a kérdés.
Úgy gondolom, hogy Csépe úr téved. A ma hatályos földtörvény nem azt tartalmazza, amit ő megfogalmazott, nem fedi a valóságot, hogy csak természetes személyek és belföldi természetes személyek szerezhetnek tulajdont. Nem szeretném őt untatni az összes részlettel, tény azonban, hogy a jogi személyek sorából az önkormányzatok, az erdőbirtokossági és legelőbirtokossági társulatok, a közalapítványok valamint az egyházi jogi személyek is termőföld tulajdonához juthatnak.
Való igaz, az Európai Unióhoz való csatlakozással nem magyarázható az, hogy a földtörvényünket liberalizálni kell. Magyarázható azonban a magyar földtulajdonosok érdekeivel, és magyarázható a magyar agrárgazdaság szereplőinek szándékával. E vonatkozásban egyetlenegy kérdés vizsgálata érdemel majd különös figyelmet az általános vitával összefüggésben: alkotmányellenes-e a jogi személyek földhöz jutásának megteremtése. Úgy gondolom, hogy ezen külön kérdés tételes megvizsgálásához az Európai Unió azon tapasztalatát is figyelembe kell majd venni, miszerint Dániában, Spanyolországban, Németországban - hogy csak néhány rangosat említsek - nem tilos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) jogi személyek számára a termőföldszerzés. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit