DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarom szaporítani a szót, ezért az ügynek csak arról a részéről beszélek, ami véleményünk szerint a megoldást hozhatná és megteremthetné azt a konszenzust, amit valószínűleg kormánypárti és ellenzéki pártok is egyaránt helyesnek tartanának.
Ennek az a lényege, hogy mielőtt egy ilyen módosítást a parlament elé terjesztene a kormány, ki kellene vagy ki kell dolgoznia egy olyan hosszú lejáratú földvásárlási hitelkonstrukciót, amit azoknak a főfoglalkozású mezőgazdasági vállalkozóknak lehetne nyújtani, akik az életképes birtoknagyság eléréséig finanszíroznák a földvásárlást egy tízéves vagy ennél hosszabb kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció keretében. Megvan erre a földjelzálog-hitelintézet, a jelzálogtörvény úgyszintén, ezek az intézmények megadják annak lehetőségét, hogy akár egy nagyon rövid időn belül egy ilyen hitelkonstrukció megkezdje vagy segítse ezt a fajta birtokkoncentrációt.
Úgy gondolom, hogy ebből a szövetkezeteket sem kellene kizárni, de azt a feltételt rögzíteni kellene, hogy a szövetkezet ilyen jellegű földvásárlása csak addig finanszírozható kedvezményes kamatozású hitellel, amíg szövetkezeti formában marad a vállalkozás, tehát ahol egy tag - egy szavazat van. Ebben az esetben ugyanis teljesen kizárt, hogy oda külföldi akár egy fillért is befektessen, pontosan az egy tag - egy szavazat elve miatt, tehát nincsen az a veszély, mint más gazdasági társaságnál, kft.-nél vagy részvénytársaságnál, hogy egy külföldi egy magyar szövetkezeten keresztül megfinanszírozza a földvásárlást, és ezáltal egy belátható időn belül - mondjuk, az uniós tagság után - mindenképpen birtokon belül kerül, olcsón megszerzett földdel juthat olyan spekulációs nyereséghez, amely úgy gondolom, mindkét fél részéről egyaránt elutasítandó.
Tehát a kormány először egy ilyen javaslatot tegyen le; nagyon hangsúlyozom: csak olyanok számára legyen elérhető ez a hitel, akik valóban mezőgazdaságból élnek, ez a fő tevékenységük, ez a főfoglalkozásuk. Ezt hozzá lehetne kötni bizonyos szaktudáshoz, lehetne korlátozni, hogy milyen nagyságrendű területet finanszíroz meg kedvezményesen az állam ezen hitelkonstrukció keretén belül, és ezzel esélyt adna a magyar mezőgazdasági egyéni és szövetkezeti vállalkozásoknak arra, hogy az a birtoknagyság, ami életképes működésükhöz szükséges, egy belátható időn belül ilyen segítséggel létrejöjjön.
(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt lehetne egy hároméves időszak alatt végigfuttatni, és utána szabaddá lehetne tenni a földpiacot akár más befektetők számára is. Feltételezem, hogy ezzel a lépéssel a föld ára jelentősen emelkedne, és az a fajta spekulációs nyomás, ami ma mindenképpen meglenne, ha a kormány jelenlegi javaslatát elfogadná a parlament, biztos, hogy mérséklődni fog. Egyben azt az esélyt, ami a magyar gazdáknak igenis jár vállalkozási formától függetlenül, kivéve a jogi személyiségű társaságokat, de nem az egy tag - egy szavazat alapján működő szövetkezeteket, azt hiszem, ezt az esélyt a kormánynak mindenképpen biztosítania kell a magyar mezőgazdaságból élők, a magyar vidék, a magyar falu számára.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(17.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit