DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt megfelelő gesztussal élt az elmúlt héten nagyjából egy időben a most napirend előtti felszólalás tárgyává lett gesztusnak, egy baráti kézfogásnak két szomszéd ország hivatott vezetői között. Legyen szabad jelezni, hogy ugyanakkor, és ez természetes, legnagyobb jelentőséget a jogintézményeknek és a jogbiztosítékoknak tulajdonítunk. Van ennek történelmi oka is.
Hogy Marosvásárhelyről idézzek történészként, 1848. március 24-én - ha pontosan idézem - a marosvásárhelyi királyi ítélőtábla magyar és román joggyakornokai közösen üdvözölték a nagy fordulatot, amit a magyar reformellenzék márciusban kivívott. Alig egy kis időre rá az "oszd meg és uralkodj!" elvét gyakorlók közreműködésének eredményeként a bizalmatlanság lett úrrá. Nem akarom ennek történetét idézni, csak a végfejleményeket. Az az Avram Iancu, aki a joggyakornokok közül a románok élén állt, hamarosan élére állt egy olyan fegyveres mozgalomnak, amely nem vezetett sikerre, kivéve a császári megosztó törekvéseket.
De ez az Avram Iancu keservesen tapasztalta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy milyen következményekkel jár, ha a megosztó törekvések sikert aratnak. Visszautasítja a császári (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.) kitüntetést, és végül ő maga tépi le a császári sasos címert, jelzéséül annak, hogy a félrevezetésnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával újra jelzi az időkeret leteltét.) vannak következményei. De akkor már Marosvásárhelyt a forradalom utórezgéseként székely vértanúknak (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.), élükön Török János marosvásárhelyi kollégiumi tanárnak a testét himbálta az akasztófán a szél. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Mit jelent mindez tanulságaiban? (Az elnök ismét csenget. - Folyamatos zaj. - Közbeszólás a bal oldalról: Semmit!) Jók a gesztusok, de legfontosabbak a jogkiterjesztő és jogvédő együttműködés tényei.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki sorokban.)
(Boros László helyét a jegyzői székben Póda Jenő foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit