DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! "A társadalmunkat nyugtalanító gazdasági és politikai kérdésekről" címet adta a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja a napirend előtti felszólalásomnak.
A társadalmat nyugtalanító kérdések közül a mi frakciónk is az első helyre rangsorolta a kormányfő hétvégi nyilatkozata, illetőleg a kormány legutóbbi állásfoglalása következtében a termőföld külföldiek által történő megszerezhetőségének kérdését. Ezért legyen szabad újólag lerögzítenem, a Független Kisgazdapárt nemcsak hogy ellenzi a külföldiek által megszerezhető termőföld bármilyen módon való lehetővé tételét, hanem azt egyenesen nemzetellenes bűncselekménynek minősíti.
Szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat arra, hogy a Független Kisgazdapártnak mindig is az volt az álláspontja, hogy először a magyar gazdaságot talpra kell állítani, meg kell erősíteni, és ha majd a magyar gazdák termőföldet tudnak vásárolni Ausztriában vagy Németországban, akkor meg lehet vitatni ezt a kérdést, de addig nem.
Miután itt több, kifejezetten valótlan nyilatkozat hangzik el az utóbbi időben a Kisgazdapárt álláspontjával kapcsolatban, hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a Független Kisgazdapárt mindig is a reprivatizáció talaján állt. Tehát az Antall-kormány kormányprogramjának előterjesztése idejében is abban a hitben voltunk, hogy a reprivatizáció kapcsán egy tollvonással adják vissza a termőföldeket a korábbi jogos tulajdonosaiknak, és reméltük, hogy ugyanez történik a családi házakkal, a patikákkal, a kisebb vagyonokkal is. Sajnálatos, hogy később ezt a lehetőséget meghiúsították; és hogy mennyire helyes volt a kisgazda álláspont, hadd utaljak arra, nem sokkal ezelőtt, néhány héttel korábban magam is hallottam Nagy Frigyes földművelésügyi miniszter úr álláspontját, aki ugyancsak arra utalt, hogy a magyar mezőgazdaság szempontjából az lett volna a jó, ha reprivatizáció történik.
Egyébként miután sajnálatos módon a kisgazda nyilatkozatokat nemcsak tévesen idézik, hanem meg is hamisítják, hadd utaljak arra, hogy 1991. VI. hó 26-án történt a kárpótlás ügyében a szavazás, és ekkor - itt van nálam a szavazási lista - természetszerűleg én nemmel szavaztam. Ezt a jegyzőkönyvet most át fogom adni az MSZP frakcióvezető-helyettesének, hogy ő szíveskedjék ezt Szekeres Imre frakcióvezető úrnak átadni, hogy többet tudva, valótlant a nyilvánosság előtt ezzel kapcsolatban ne állítson.
Ami most már a földkérdés egyéb vonatkozásait illeti: számos alkalommal elmondtuk, most is elmondjuk, ezek semmis szerződések, és olyan megítélés alá esnek, mint az összes semmis szerződés, tehát vissza kell állítani az eredeti állapotot. Magyarán mondva, a semmis szerződéssel szerzett föld esetében is alkalmazni kell a földtulajdonnal kapcsolatban az eredeti állapot visszaállítását. Tehát ezekből kell egy alapot képezni, és szerintünk a kárpótlás legigazságtalanabb részeit ezekből a földalapokból lehetne rendezni.
Szerintünk egyébként azért nem történik meg a felmérése ezeknek a földeknek, azért nem történik meg a földek földhivatali nyilvántartásának naprakész rendezése, mert a kormány nem akarja, hogy kiderüljön: tagjai közül, illetőleg a kormány korábbi tagjai közül, netántán a köztársasági elnök úr korábbi környezetéből ki volt az, aki földtulajdont messze azt (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmezteti a képviselőt az idő leteltére.) meghaladóan szerzett, amit a törvények megengednek. Ezért ellenzi - befejezem, elnök úr - a Független Kisgazdapárt a földtulajdonnak, a termőföldtulajdonnak idegenek általi megszerezhetőségét.
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit