KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meggyőződésem, hogy Göncz Árpád látogatása egy folyamat csúcspontját és egy új szakasz kezdetét jelenti. (Taps az SZDSZ padsoraiból. - Szórványos taps az MSZP padsoraiból.) Ennek a folyamatnak a tartalma Magyarország és Románia megbékélése, a kölcsönös bizalom alapjainak helyreállítása, megteremtése, a térség stabilitásának erősítése, és mindezek nyomán Magyarország nemzetközi megítélésének kedvező változása. Különleges jelentőségű eleme, hogy a romániai magyar közösség számára feltámadt a remény, hogy kisebbségi jogaik érvényesülni fognak. Ezt a folyamatot, amelynek egy fontos elemét jelentette az alapszerződés aláírása, az ellenzék sajnálatos módon mindvégig akadályozni próbálta.
Az alapszerződés aláírása óta kiderült, hogy az igenis a választásokon a demokratikus erők pozícióihoz járult hozzá, hogy az új kormány nem lenne tárgyalási helyzetben most egy új alapszerződés letárgyalásához, és hogy enélkül Magyarországnak és Romániának nem lenne esélye a NATO-bővítés első körébe kerülni. És igazolódik az is, hogy román részről megvan a készség az alapszerződés végrehajtására, hiszen fontos lépések történtek máris a kisebbség helyzetének javítására, és fontos kétoldalú megállapodások születtek. És egyes ellenzéki politikusok úgy tesznek, mintha nem néznének televíziót, nem hallgatnának rádiót, nem olvasnának újságot, nem jártak volna Romániában, vagy ha ott is jártak, nem figyeltek oda a tárgyalásokon.
A korábbi kormány állítólag mindig jó viszonyt akart Romániával. Sajnos ezt nem tudta tettekkel alátámasztani, a nemzetközi partnerek számára hitelessé tenni. Ha most fanyalog, ha olyan arcot vág, mintha vackorba harapott volna (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), végképp hiteltelenné válik, és akkor nehezen lépünk be abba az új szakaszba, amelynek a lényege egy partnerségi viszony megteremtése Magyarország és Románia között, mindkét nép javára.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit