NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz a maga részéről - ezt szükségesnek tartom leszögezni - üdvözli a romániai folyamatokat. Örömmel tölt el bennünket a Romániában lezajló eseményeknek az a sorozata, amelybe beleilleszkedik, hogy szabadon bocsátották Cseresznyés Pált, a politikai alapon bebörtönzött embert, hogy a román miniszterelnök március 15-én nyilatkozatban üdvözölte a magyar népet és a román-magyar együttműködést.
(17.10)
Örömmel tölt el bennünket az is, hogy a helyi közigazgatási törvénynek az a fajta módosítása átment a román kormányon, amely a magyar nyelvhasználatot lehetővé teszi mindazon településeken, ahol a kisebbségek arányszáma eléri a 20 százalékot. Ezekről a lépésekről - különösen az utóbbi kettőről, amely az elmúlt két hétben került elfogadásra a román kormány által - azt tudjuk mondani, hogy ezek tényleges előrelépést tükröznek a román kormány részéről. Nagy kérdés, hogy ez azonos-e a magyar kormány alapszerződés-politikájával.
Azt szeretném mondani, tisztelt képviselőtársaim: önök azt mondják, hogy igen, az ellenzék azt mondja, hogy a kettőnek nincsen szoros kapcsolata. Lássuk be, hogy a szlovákiai alapszerződés gyümölcsei ellentétesek a romániai alapszerződés (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) gyümölcseivel. Ezért azt szeretném mondani: tartózkodjunk némi önmérséklettel. Örüljünk a romániai eseményeknek, és ne próbáljuk a saját sapkánkra feltűzni ezeket az eredményeket.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps. - Zaj, közbeszólások.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit