DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Képviselő Úr! A képviselő úr által elmondott történetet követően, május 20-án az illetékes területi szervek a helyszínen vizsgálatot tartottak, hiszen azokat az ok-okozati összefüggéseket szükséges volt megvizsgálni, hogy mi okozta ezt a halpusztulást.
A halpusztulás okaként kizárt az, hogy bármi betegség okozhatta. Oxigénhiány miatti fulladás az oka, aminek részben a hirtelen hőmérséklet-emelkedés volt az oka, részben pedig a vízszint magassága; ami jelentheti azt is, hogy ezt megelőzően - ahogy a képviselő úr is elmondta - olyan vízügyi beavatkozásra került sor, amely beavatkozás következtében előállt vízszint ebben az ok-okozati összefüggésben, okozatként, a halpusztulást okozta.
(14.30)
A halászati törvény végrehajtására kiadott rendelet értelmében a vízügy kezelésében lévő vizeken a halászatra jogosult köteles tűrni a vízi munkák elvégzését, az emiatt szükséges korlátozásokat. De - ugyancsak előírja ugyanez a jogszabályhely - ha a víz leeresztését a vízügyi hatóság elrendeli, ezt megelőzően 8 nappal előtte köteles értesíteni a halászatra jogosultat. Mint ahogy azt a területi szervek megállapították, a Tisza-tavon a vízügyi hatóság e kötelmének nem tett eleget. Emellett megállapították azt is, hogy természetesen nem kizárt, hogy ha eleget tett volna ennek a kötelmének, akkor is előfordult volna ez a halpusztulás, ami összesen 60 mázsa hal pusztulását, illetőleg az ikra és az ivadék pusztulását okozta, ami - ahogy ön is elmondta - rendkívül jelentős, főleg idegenforgalmi szempontból.
Mit lehet emellett megtenni? Tekintettel a tározó üzemrendjére késő tavasszal, illetőleg kora ősszel kell elvégezni ezeket a munkákat. További jó együttműködést kell kialakítani a területi szervek között.
A felelősségi rendszerre, ha megengedi, a következő körben válaszolnék. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit