CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Amikor azt mondjuk, hogy világelsők vagyunk, első hallásra talán minden honfitársunkban a büszkeség érzése nyilvánul meg. A második gondolat ezután vetődik fel bennünk, hogy vajon miben is lehetünk elsők. Bizonyára az idefigyelő képviselőtársaim is így vannak ebben a pillanatban. Interpellációm címe nem egy népszerű sportágra vonatkozik, sem pedig egy iparágra vagy éppen a mezőgazdaság egyik ágazatára. Ezekben már rég nem vagyunk világelsők. Annál szomorúbb, hogy az elmúlásban, azaz a daganatos betegségek okozta elhalálozásban foglaljuk el az első helyet. A nyolcvanas évektől a magyar férfiak az elsők e tragikus skálán. A nők jelenleg a második helyet foglalják el. Néhány évtizeddel ezelőtt a tbc volt a magyar népbetegség, de kellő odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálattal sikerült nagyon jó szintre lecsökkenteni ezt a félelmetes betegséget.
Ezek után a megelőzésre a daganatos betegségek terén is adva van a módszer, vagyis szűrővizsgálatokkal lehetne sokat tenni e gyilkos kór ellen. Volt egy időszak, amikor elindult egy tendencia, de az egészségügyi intézményeknek anyagi nehézségek miatt meg kellett szüntetni a szűrőbuszokat. Az egészségügyi kormányzat nem veszi figyelembe, hogy milyen népirtást végez hazánkban ez a kegyetlen betegség, jelentőségéhez mérten rendkívül gyengén finanszírozza a vizsgálatokat. Az volna a megoldás, ha a szűrést kellő intenzitással végeznék az egész ország területén, és ha minden egészségügyi intézményben egy onkológiai team irányítaná a daganatos betegségek kezelését.
Ehhez szükség lenne önálló onkológiai osztályokra. A felmérések szerint minden 10 ezer lakosra egy onkológiai ágy kellene. Zala megyének több mint 300 ezer lakosa van, és a megyei kórházban nincsen onkológiai osztály. Zalában égetően szükséges lenne e betegség szakszerű kezelésére.
Várom reagálását arra vonatkozóan: az egészségügyi kormányzat milyen anyagi feltételeket tud biztosítani, hogy egy 30 ágyas onkológiai osztály létesüljön a Zala megyei kórházban.
Miniszter Úr! Meggyőződésem, hogy sürgősen lépni kell ebben az ügyben, mert a tragikus helyzet nem tűr halasztást. Rohamosan fogy a nemzet, nem lehet az egészségügyi kormányzat olyan rossz helyzetben, hogy a XX. század végén ne tehessen meg mindent azért, hogy ne legyünk világelsők a daganatos betegségek okozta elhalálozásban. Kérdezem miniszter urat, mit kíván tenni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ennek a tragikus helyzetnek a megszüntetésére.
Kérem elfogadható válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit