DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az esetleges félreértések eloszlatása végett előre kell bocsátanom, hogy szó sincs a MÁV telekommunikációs rendszerének privatizációjáról. A Magyar Államvasutak 1995 elején kezdte meg a távközlési rendszerek korszerűsítését, az úgynevezett optikai távközlőhálózat kiépítését. Ez elengedhetetlen ahhoz is, hogy a vasúttársaság csatlakozni tudjon a nemzetközi helyfoglalási rendszerhez, amelyre 1998-tól kifejezett kötelezettsége van, és amely nélkül kizárják őt a nemzetközi vasúti forgalomból - tehát hallatlanul fontos.
Műszaki megoldásként csak olyan optikai kábelhálózat építhető ki, amely a MÁV igényeinek többszörösét képes kielégíteni, tehát kifejezetten szabad kapacitásokkal fog rendelkezni. A mintegy 12 milliárd forintos fejlesztés forrása sajnos nem áll a vasúttársaság rendelkezésére - tehát 12 milliárd forintos ügyről van szó ebben az esetben. Ezért a MÁV vezetése olyan vállalkozás létrehozását kezdeményezte - kifejezetten magyar többségű vállalkozásról van szó -, amely más közcélú hálózatok üzemeltetőinek és külföldi partnerek bevonása révén képes ezt a többletkapacitást hasznosítani. Ehhez a MÁV - állam szerződés alapján - a jelenleg meglévő és használt 600 kilométernyi optikai kábelt meghatározott időre átengedi. Tehát szó sincs tulajdonról, hanem időleges átengedésről, használatra való átengedésről van szó.
Hosszú távú hatását tekintve rendkívül meghatározó ez a döntés a távközlési piac alakulásában, ezért kértem a kormányt, hogy a tulajdonosi hozzájárulás előtt alakítsa ki álláspontját. Ez most a közeli napokban várható.
Az alternatív távközlés létrejöttének hazánkban nincs jogi akadálya, összhangban van az európai szabályozással, a teljes liberalizálást tűzte ki az Európai Unió 1991. január 1-jétől (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tehát mi csak alkalmazkodunk. Megítélésem szerint ez az alternatív rendszer ugrásszerűen hozzájárulhat (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.) az alacsonyabb távközlési árak kialakításához és ezáltal az antiinflációs politikához is. Meggyőződésem, hogy ez a teljes - megítélésem szerint alapvetően Európa-konform - szolgáltatásunk elé nézne.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit