DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Örülök, hogy átvette a privatizációval kapcsolatos kérdéseket is, de ebben az ügyben a következőt szeretném mondani:
A Budapest Bank 1995 decemberi privatizációját folyamatosan körüllengi a megmagyarázhatatlan és megmagyarázatlan pénzügyi tranzakciók halmaza. Hogy a privatizációt eldöntő kormányülés, melyet a miniszterelnök halaszthatatlan közfeladatai ellátására való tekintettel, a vak véletlen folytán épp Bokros Lajos vezetett, miről is döntött annak idején, pontosan sohasem fogjuk megtudni az azon részt vevő miniszterek - egymásnak homlokegyenest ellentmondó - nyilatkozatai alapján.
Kiss Elemér államtitkár úr '97. május 8-ai, kormányülést követő sajtótájékoztatója azonban tisztázott egy kérdést: nem ingyen adták a Budapest Bankot, hanem 8,2 milliárd forint veszteséggel! Szó szerint idézem: "A Budapest Bank 1995. december végi értékesítése során az akkor kötött részvény-adásvételi szerződésben vannak olyan rendelkezések, amelyek szerint a Budapest Bank '97 és '98 során felajánlhat visszavásárlásra '95 decemberi dollárárfolyamon számítva 8,2 milliárd forint összegű Budapest banki vagyontárgyat."
Mivel a Polgári Bankot az állam már visszavásárolta, a május 8-i kormányülés csupán 2,6 milliárd forint értékű portfolió kényszer-visszavásárlásáról dönthetett. Az előterjesztők - akár az eladáskor - a visszavásárláskor sem kívánták terhelni a kormány tagjait fölösleges ismeretekkel.
Kiss Elemér szavaiból ítélve ugyanis azért lett volna fölösleges a tények ismertetése, mert a kormány tagjai úgysem fogták volna fel, miről is van szó. Engedjék meg, hogy szó szerint idézzem az államtitkár urat: "Hogy milyen követeléseket, illetőleg befektetéseket tartalmaz ez a 2,6 milliárd, ez nem szerepelt a kormány ülésén. A Pénzügyminisztériumban van egy lista.
A kormány egyébként sem tudna egy ilyen listával mit kezdeni." A lényeg az: teljesen mindegy, hogy mi van a listában. Ez óriási, ugye? Mindezt egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő kft.-n keresztül kívánja a kormány lebonyolítani, természetesen állami garanciavállalással!
Kérdéseim a következők: a kormány még mindig úgy érzi-e, hogy a magyar államra nézve ilyen előnytelen kondíciókkal megkötött Budapest banki privatizációs szerződésért senkit sem terhel erkölcsi, vagyoni vagy politikai felelősség?
Második: melyik az a kft., amelyikkel sor került e pénzügy lebonyolítására, és miért nem az ÁPV Rt. az állami vagyon visszavásárlója?
Harmadik: ha az üzleti titok sérelme nélkül e kérdések itt, a plenáris ülésen nem megválaszolhatók, hajlandó-e a tisztelt kormány az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának zárt ülésén ennek eleget tenni?
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit