DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, a történetből - amely igen szabatosan került megfogalmazásra - azért körülbelül kialakul az a kép, hogy a '94. év végi kormánydöntés alapján állampapírokban egy 12 milliárd forintos kondíciójavító tőkefeltöltés történt a Budapest Bankban azzal az indoklással, hogy ha a bank '95. december 31-éig privatizálásra kerül, ez az állami költségvetésnek nem fog többletterhet jelenteni, mert ez az állampapír akkor visszatér.
A privatizáció a huszonnegyedik órában valóban megtörtént, de olyan kondíciókkal, amelyekben a 12 milliárdos vételár - amely pont egyensúlyba hozta, hogy vissza lehetett kapni a 12 milliárdos állampapírt - gyakorlatilag nullszaldós ügyletet jelentett, bár én tudom, hogy az egyik az egyik ficakból jött ki, a másik a másik ficakba ment be.
(15.50)
Ez szakmailag érthető, azonban a társadalom szempontjából végeredményben ingyen került eladásra a bank, és utólag kiderült, hogy van itt ez a 8,2 milliárdos visszavásárlás. Az a tény, hogy egy felszámolásra váró kft.-be vitték be, gyakorlatilag az államtitkár úr is elismerte, hogy döntő hányadában ez bukott portfolió. Ebből következik, hogy '95 decemberében egy olyan eladásra került sor, amely tisztán arra szolgált, hogy Bokros Lajost mentesítse az alól a felelősség alól, hogy az eladhatatlan bankot eladják bármi áron; hogy a 12 milliárdot visszakaphassa az állam, és ne lehessen azon a címen, hogy ráfizetéssel történt, még a tetejébe egy 16 milliós végkielégítés esetén ez a dolog így történjék meg.
Azt kell mondanom, államtitkár úr, annak nagyon örülök, hogy felajánlotta, de sajnos nem került eddig sor rá, hogy a gazdasági bizottság mélyebben ebbe belemenjen; tegyük lehetővé a gazdasági bizottságnak való kényszerkiadást azáltal, hogy ezt a választ így nem fogadjuk el, mert a társadalomnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még a következő évre is maradt egy 4 milliárdos fizetése, az új kormánynak és az új parlamentnek ezt a terhet nem lehet így tovább cipelni.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit