DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A Magyar Állami Hangversenyzenekar rendkívül sanyarú gazdasági helyzete többek között abból adódik, hogy a Nemzeti Filharmónia, egy rendkívül gazdaságtalanul működő intézmény keretén belül működik. Jelenleg folyik a leválasztása a Magyar Állami Hangversenyzenekarnak a Nemzeti Filharmóniáról, illetve a Magyar Állami Énekkaré is. Az Állami Hangversenyzenekart és a Magyar Állami Énekkart kiemelt nemzeti intézményként kívánjuk működtetni a jövőben, pénzügyi helyzetét stabilizálni és rendezni kívánjuk. Tehát azt hiszem, ezen a téren nem lesz probléma. Természetesen nagymértékben fog függni a jövő évi költségvetéstől is, hogy milyen mértékben tudjuk ezt megtenni.
A másik, ami a kiállítást illeti, úgy érzem, az a részlet, amelyet egy cikkből felolvasott, a tények nem ismeretén és számomra ízléstelen vádaskodáson alapul. Először is a Velencei Biennálén való részvétel a magyar kulturális kormányzat részéről mindig egy támogatott feladat volt. Erre évenként, kétévenként körülbelül ugyanannyi összeget költünk az MKM költségvetéséből: 25 millió forint volt, amit erre szántunk.
Az MKM azt a jogát, hogy kit delegál, milyen művészt hívjanak meg erre a Velencei Biennáléra, a Műcsarnok mindenkori igazgatójára ruházta át. Annak idején, amikor Bachmann Gábor neves, tehetséges magyar építész lett az a szerencsés művész, akit meghívtak erre, Keserű Katalin volt a Műcsarnok igazgatója; Keserű Katalin választotta Bachmann Gábort, és segítette ehhez a Velencei Biennálén történő megjelenéséhez, és a 25 millió forinton túl a művészt a magánszférából természetesen egyéb szponzorok is támogatták. Egyébként jelentős sikert aratott ez a kiállítás, és a Velencei Biennálét követően nagyon sok helyre meghívták ezt a kiállítást, Bachmann Gábor kiállítását Nyugat-Európa más országaiba is. Az ilyen jellegű összevetéseknek szerintem nincsen különösebb értelme. Nekem kedves... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - elnézést kérek - az Állami Hangversenyzenekar, csakúgy, mint a modern magyar építészet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit