DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Kossuth Rádió május 2-i adásában közölték, hogy a miniszterelnök az Írószövetségben foglalkozott a határainkon kívül élő magyarság sorsával. Többek között a rádió szerint ezt mondotta: "Budapestről nem lehet más ország belügyeibe beleszólni." Ez félreérthető, sőt azt a benyomást kelti, hogy a kormány vagy a miniszterelnök úr a határainkon kívül élő magyarság nemzeti kisebbségi jogainak védelmét vagy gyakorlásának a támogatását elhanyagolná.
A miniszterelnök azt is mondotta ezen az ülésen vagy megbeszélésen, hogy a magyar kormány nem tudja garantálni a határainkon kívül élő magyarság életkörülményeinek javulását. Ez természetes - a hazaiakét sem tudja garantálni. De mégis ebben van a cserbenhagyásnak egy zöngéje. Az alkotmányunk 6. §-ának (3) bekezdése szerint: a kormány kötelességet érez a határainkon kívül élő magyarság sorsáért. A sorsban benne vannak a nemzeti kisebbségi jogok, és igaz, benne vannak az életkörülmények is.
Úgy érzem, hogy a kormánynak és a miniszterelnök úrnak ez a kijelentése kételyeket hagy maga után, és szeretném hallani, hogy a kormány, bár két perc alatt nem lehet, mégis ezen a téren valóban a magyarság, a határainkon kívül élő magyarság kisebbségi jogai érvényesülésének a támogatását más ország belügyeibe való beleszólásnak tekinti.
Várom a miniszterelnök úr válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit