FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! A Tisza Cipő Rt. helyzetének rendezése érdekében kérem az ön segítségét. Ez a cég ma is a hazai ipar nagyvállalatának számít, mert kétezer fős létszámával Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnagyobb foglalkoztatója. Éves árbevétele meghaladja a 2 milliárd forintot, a saját vagyona pedig 1,1 milliárd forint. Határozottan merem mondani, hogy ez nem egy rozsdahalom.
A társaság 1990 után piacokat veszített, a költségeit növelte a létszámleépítés terhe és a korábban felvett hitelek magas kamata. 1994-ben bekerült az adóskonszolidációba, amely döntően a tartozások átütemezéséből állt. Ebből adódóan folytatódott a korlátozott finanszírozású reorganizáció, a cég fennmaradt, de a helyzete változatlanul súlyos.
A pozíció javítására vannak elképzelések, de a következők máig nem realizálódtak: az adósságállományt és a kamatterheket mérsékelné, ha a konszolidáció során kijelölt hitelrészek részvényre cserélése megtörténne. Erre a Kereskedelmi és Hitelbank és az ÁPV Rt. késznek mutatkozik, de egy éve nem tudnak megegyezni a részletekben.
Még 1995-ben megítéltek a Phare-programból másfél millió ECU - 350 millió forintot meghaladó - tőkejuttatást. Kivitelezésének módján másfél évig vitatkozott az ÁPV Rt., az MFB és a KHB. Március 28-án az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke és az EU nagykövete végre aláírták a szerződést, amit meglehetősen nagy sajtónyilvánosság mellett tettek meg, határozottan ígérve a cégnek ezt az összeget. Aki azt hiszi, hogy a pénz most már biztosan eljut a céghez, téved, mert a kapcsolódó feltételek teljesítéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen az ÁPV Rt., az MFB és a KHB megegyezése; az eddigi tárgyalási metodika szerint pedig ez kétséges.
Hová vezet a tétlenkedés és a döntésképtelenség? Előbb-utóbb felszámolási helyzet fog kialakulni a cégnél, amely a lehető legrosszabb megoldásnak tűnik. Ezer ember tartósan munka nélkül maradhat, és ezzel a ma is minden szempontból hátrányos tiszazugi kistérség még katasztrofálisabb helyzetbe fog kerülni. Évente 500 millió forinttal csökkenhet az államháztartás bevétele, nem is beszélve a munkanélkülieknek juttatandó ellátásokról. Az ÁPV Rt. részvénycsomagja - mint főtulajdonosé - 800 millió forint névértékű most, amely így bizonyára le fog nullázódni. A Kereskedelmi és Hitelbank hitelállománya pedig megszűnik, és nyilván tőkerészének egyharmadához juthat majd hozzá.
Tisztelt Miniszter Asszony! Ez a cég ma még működik, vannak piacai, és ismertek a megoldás eszközei. Meggyőződésem, hogy a további működés piackonform (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tulajdonosi intézkedésekkel rendezhető, és jóval kevesebb társadalmi ráfordítással jár majd ez, mint a felszámolás következményeinek vállalása.
(14.50)
Végül kérdezem, milyen lehetőséget lát a Tisza Cipő Rt. krízisének orvoslására (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), biztosítható-e a szerződésen alapuló tőkejuttatás. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit