DR. BOROSS PÉTER

Full text search

DR. BOROSS PÉTER
DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy hiszem, az ilyen, kapásból megejtett minősítések, amelyekben valamiféle társadalomra való veszélyességet fejez ki név szerint két parlamenti párt elnökével és egy parlamenten kívüli, de bejegyzett és hivatalosan működő párt vezetőivel kapcsolatban, gerjesztik azt a fajta stílust, amely az ország jóízlésű közvéleményét joggal nyugtalanítja. Erre nem lehet másképp reagálni, mint hevesen.
Azonkívül nem lehet nem tudomásul venni, hogy itt nálunk lezajlott egy történelmi időszak közel fél évszázadon keresztül. Megértem Vitányi Ivánt mint kortársamat, megértem az ifjúkori ideáljait, amelyek kötődnek bizonyos eszmékhez és kifejezésekhez, amelyeknek azonban soha nem sikerült az elmúlt évtizedekben megvalósulniuk. Nem is kívánatos e pillanatban, hogy ez a rossz emlékű összetétel, amely a '70-es évek óta járta, valamiféle ideális célként lebegjen a magyar közvélemény előtt. Nem hinném, hogy ezeknek a szavaknak nincs valami sajátos mágiája a megélt történelem után. Nem hiszem, hogy tértől és időtől függetlenül lehet idealizálni olyan kifejezéseket, amelyek örve és fedezete alatt ebben az országban kegyetlen dolgok történtek, főleg eme időszak első felében. Több önmérsékletet és megfontoltságot kívánnék. Itt a mundér más anyagból volt szabva, ezért védelme nem hiszem, hogy célszerű; és nem hiszem, hogy mellékgondolatok keltése nélkül érdemes erre vállalkozni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit