DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagy Ferenc személyében és a Nagy Ferencéhez hasonlatos életútú politikusokban nemcsak a magyar parlament, a magyar parlamentarizmus, hanem minden nemzeti törekvésű igazi demokrata elődjét tiszteli. Nagy Ferenc ugyanis nemzeti politikus volt, hiszen egész felfogása, tanulmányai és torzóban maradt pályafutása is arra utal, arra a tragikus kérdőjelre, amely mögött a "mi lett volna, ha?" virtuális valósága húzódik meg. Ugyanis mi lett volna, ha a lábra kapó gyenge magyar demokrácia a háborút követően meg tud erősödni? Mi lett volna, ha nem azok a folyamatok erősödnek fel, amelyeknek tragikus kezdőpontjára Nagy Ferenc életútját ismertetve Németh Zsolt képviselőtársam valamennyiünket emlékeztetett.
Nemzeti politikus volt Nagy Ferenc azért is, hiszen a szó szoros értelmében a népéből kiemelkedve autodidaktaként szerezte meg azt a tudást, amely aztán rendszerezve képessé tette őt arra, hogy a demokratikus átalakulás véletlenszerű sorozataiban egyszer csak az élre kerüljön; de ne csak az élre kerüljön, és ne csak a hatalmat tudja megszerezni és a pozíciót tartani, hanem demokratikus gondolkodású, valóban nemzetében gondolkodó politikusként az akkori rendkívül bizonytalan körülmények között megkísérelte tenni a tehetőt.
Nagy Ferenc két esztendeig volt miniszterelnök, fogalmai szerint az általuk épített, általuk kiterjeszteni kívánt, de aztán hamvába holt magyar parlamenti demokrácia központi eszménye a birtokos parasztság volt, az a parasztság, amely akkor még a magyar társadalom túlnyomó részét adta. Nagy Ferenc miniszterelnök, amíg tehette, mindent megtett a Magyar Kommunista Párt által szított antiszemitizmus leküzdéséért és a vidéki pogromok legyőzéséért. Mindent megtett azért, hogy valóban magyar demokrataként vezethesse az országot, amíg tehette. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Amikor Németh Zsolt képviselőtársam hozzászólásához a Magyar Demokrata Fórum részéről csatlakozást jeleztem és szólni kívántam, akkor a frakció nevében és az egész MDF nevében természetesen meghajtom fejemet Nagy Ferenc miniszterelnök úr emléke előtt.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit