DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Örültem ennek a felszólalásnak, és annak még inkább örülök, hogy ez egy kormánypárti képviselő előadásában hangzott el az Országgyűlésben. De az örömöm akkor lenne teljes, ha ezek a hangok a kormányülésen bizony megjelennének azokban a határozatokban és azokban a döntésekben, amelyekben az utóbbi időkben sajnos nagyon rossz gyakorlat alakult ki.
Képviselő úr hivatkozott a Legfőbb Ügyészségnek arra az állásfoglalására, miszerint a Népszabadságban megjelent, egyébként államtitoknak minősített anyag nem államtitok - én ennek a hírnek nagyon örülök. Csak éppen mi, képviselők abban a bizottságban a mai napig nem ismerhettük meg annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, továbbra is arra hivatkozással, hogy az államtitok, és ezért a képviselők elől el kellett dugni. De hadd hivatkozzam arra a privatizációs eljárásra, amiben szintén az adatvédelmi biztos már több állásfoglalást és ajánlást is közzétett, miszerint nagyon rossz a kormány gyakorlata abban, hogy a szerződéseket címétől a dátumáig szolgálati vagy üzleti titokká minősítik. Hiszen pontosan az információ szabadsága és a közérdekű adatok védelme igényelné azt, hogy nagyon el kell választani egy-egy szerződéses eljárásban, hogy mi minősül üzleti titoknak, és mi az, amit nyilvánosságra lehet hozni. Az adatvédelmi biztos ajánlása úgy fejeződik be ebben a körben, hogy az üzleti titokhoz való jog korlátozása csak olyan mértékig indokolt, amely a privatizáció ellenőrizhetőségét szolgálja.
Ez a mi bajunk, az ellenzék baja három év óta, hogy ezt nem tudjuk a kormánynál elérni, hogy az az átláthatóság, amely a közpénzek felhasználásához fűződik, megköveteli azt, hogy ezeket az adatokat hozzák nyilvánosságra. Én még két héttel ezelőtt is kaptam az ÁPV Rt.-ben olyan választ, hogy ezt képviselő asszonnyal nem ismertethetjük, mert ez üzleti titok részét képezi. És volt nekem egy ettől szomorúbb történetem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az Ipari Minisztériummal, ahol a mai napig nem kaptam a miniszter úrtól választ közpénzek felhasználására a Jumbo Touristickal kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy üzleti titok fedi a közpénz felhasználását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki frakciók soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit