DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közélet átláthatósága és mindazon szabadságjogok, amelyek ezt szolgálják - nevezetesen az információszabadság vagy a sajtószabadság -, minden demokrácia alapfeltételét képezik, különösen egy olyan országban, mint a miénk, melynek politikai életére a titkolózás volt a jellemző az elmúlt korszakban. Az állami életet ugyanis a titok, a polgárok életét pedig az átláthatóság jellemezte. A rendszerváltásnak pedig együtt kell járnia azzal, hogy megfordul a helyzet, az állam működése lesz az átlátható, és a polgárok magánszférája a védett.
Hogy mindez szokássá váljon, tisztelt Ház, fontos, hogy a titkosság-nyilvánosság területén az állami döntéseket ne a régi reflexek irányítsák. Mindaz, ami ezen a területen a rendszerváltás első öt-tíz évében történik, alapvetően meghatározza, hogy a nyilvánosság kérdésében milyen gyakorlat alakul ki új demokráciánkban.
Tisztelt Ház! A közelmúltban két olyan döntés született államtitok tárgykörében, ami szokásformálóvá válhat. Az első ilyen, hogy Nikolits István nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter jelentősen lerövidítette az úgynevezett olajgate-levele titkosításának az időtartamát. Ismeretes, hogy eredetileg a maximális nyolcvan évre titkosította a levelet, ez pedig egy egész emberi élet időtartama.
Frakciónk kezdettől kifogásolta az ügyet, ezért többen felülvizsgálatért fordultunk az adatvédelmi biztoshoz. Örülünk, hogy a biztosi vizsgálat igazolta az észrevételeinket, és kedvező fordulat az, hogy ennek eredményeként a miniszter úr több mint felével lerövidítette a védelmi időt.
Az új titoktörvény, tisztelt Ház, ugyanis nem ad menlevelet a maximális védelmi idő mérlegelés nélküli kimerítésére. Filozófiája éppen az, hogy az információhoz való hozzáférés korlátozása arányos legyen a védett érdekkel. Ezt szolgálja, hogy a titkosítás indokoltságát háromévente felül kell vizsgálnia a titokgazdának, ez azonban nem menti fel az alól, hogy a titkosítás már eleve ésszerű időtartamra, megfontoltan történjen, hanem éppen erre hívja fel a figyelmet.
Tisztelt Ház! Reménykedünk egyébként, hogy esetleg már az első hároméves felülvizsgálatnál kiderülhet az olajgate-levélről, hogy a titkosítás további fenntartása is értelmetlen lehet.
A másik ilyen említésre méltó ügy, hogy a Fővárosi Főügyészség elutasította azt az államtitoksértés bűntette miatti feljelentést, amit a parlament úgynevezett székház-albizottságának az elnöke tett.
A feljelentést az albizottság fideszes tagja kezdeményezte, mert egy újságcikk részleteket közölt az MDF-Fidesz székházjuttatásával foglalkozó egykori 1992-es kormányülésen elhangzottakról. A feljelentők és a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára szerint ugyanis a kormányülések jegyzőkönyvei automatikusan államtitoknak minősülnek.
Örülök, tisztelt Ház, hogy a feljelentés ügyészi elutasítása megerősítette, hogy nem attól titok valami, hogy ki, illetve hol mondja, hanem attól, hogy milyen az információtartalma. Nem létezhetnek ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, egy demokráciában érinthetetlen szervek, még kormányok sem, amelyekre nem vonatkoznak a demokrácia játékszabályai.
Ezt a két ügyet kedvező fejleménynek tartja a Szabad Demokraták Szövetsége az információszabadság meghonosodása szempontjából, és bizony nagy szükségünk van az ilyen bátorításra, hiszen tudjuk jól, hogy még ma is túl sok az érthetetlen titkolózás. Így például hét évvel a rendszerváltás után még mindig nem mutatható be - teljesen érthetetlen módon - az egykori nemzeti kerekasztal-tárgyalásokról készült filmfelvétel. Így például, noha szinte már mindenki beszél róla, a vatikáni megállapodástervezet sem került még nyilvánosságra. Éppen ezért kívánatos, tisztelt Ház, hogy üdvözöljük azokat a pozitív jeleket, amelyek az információszabadság érvényesülése területén bekövetkeznek, mert kívánatos, hogy közéletünket egyre inkább az ismertetett két pozitív döntés iránymutatása hassa át.
Alapvető közérdek, tisztelt Ház, hogy kimúljanak a közérdeklődés lehető leghosszabb időre történő kizárását követendőnek tartó állami megszokások. Tisztelettel köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit