DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy a képviselő asszony nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet, és igazában nehéz vitatkozni mindazzal, amit Dobos Krisztina elmondott, hiszen a valóságot tárta elénk.
Az kétségtelen, hogy a felsőoktatás területén csaknem megkétszereződő hallgatólétszámmal a kollégiumok építésének nem lehetett lépést tartani. Annál kevésbé, hiszen kollégiumépítés az elmúlt időszakban - tudomásom szerint - talán Debrecenben és még valahol történt az egész országban, tehát valószínűleg nincs annyi kollégiumi férőhely, amely ezt a növekvő hallgatólétszámot befogadná.
Képviselő asszony hivatkozott a Fekosz javaslatára; nagyon fontos javaslatról van szó. Amit mondott, szeretném kiegészíteni a Fekosz egy olyan elképzelésével, amely - legalább átmenetileg - valamilyen megoldást jelentene.
A kollégiumok ma a felsőoktatásban intézményekhez vannak rendelve. Kollégiuma van annak az intézménynek is, amelynek nem növekszik a hallgatólétszáma, és annak az intézménynek is - lényegében változatlan férőhellyel -, amelynek duplájára nőtt a hallgatólétszáma. A Fekosz javaslatában szerepel az, hogy ha a kollégiumok nem lennének hozzárendelve az intézményhez, ebben az esetben a felsőoktatási hallgatóknak nyilvánvalóan egy igazságosabb elosztása lenne lehetséges, és ebben semmi új nem lenne, hiszen korábban - mondjuk, 1948-ig - ilyen rendszerű kollégiumok voltak Magyarországon.
Tehát átmenetileg, úgy vélem, ez a Fekosz-javaslat is valamelyes megoldást jelentene. Az igazi megoldás persze az, ha egyre több kollégiumot építenénk a felsőoktatási hallgatók számára. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit