DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten pénteken este Bátonyterenyén voltam fórumon. (Szórványos taps az MSZP soraiban.) Bátonyterenye nagyon nehéz helyzetben lévő város. Végighallgattam, milyen a munkanélküliség mértéke és a háromgyerekes, egyedülálló anya küzdelme a nyomorral.
Majd este, fáradtan hazaérkezve, bekapcsoltam a televíziót. A közszolgálatinak nevezett televízió gladiátorok viaskodását mutatta: a birkapörköltevők gladiátora küzdött a gulyáslevest evők gladiátorával. (Derültség.) Valaha Rómában a gladiátorok saját izomerejüket és ügyességüket latba vetve küzdöttek; ez a mai gladiátorharc egy politikai vita díszletei között folyt. A vitatkozó felek egymást alulmúlva törekedtek egymás lejáratására; a közönség bevonása arra volt jó, hogy még a kérdezők megalázása árán is saját nagyságukat bizonygassák. Ez a vita a közhelyek háborúja volt a hatalomért, a hatalom megtartásáért. Tipikus tünete volt annak a politizálásnak, melyben a szereplők saját maguk és pártjuk problémáit, érdekeit országos problémákká igyekeznek tenni. A súlyos feszültségek, a polgárok életét nehezítő gondok megoldására tett javaslatok helyett a versenytársak lejáratással való kiiktatására törekednek.
A Magyar Demokrata Néppárt szerint riasztó kampánykezdet volt ez, tisztelt képviselőtársaim, mert a választási küzdelem nem lehet gladiátorharc! A demokrácia nem egymás megsemmisítéséről szól; itt gondolatokra és érvekre van szükség, megoldási javaslatokra, melyekről a közönség, a választópolgár látja, hogy róla szólnak. Ha izmokra és fogásokra összpontosítunk, visszajuttatjuk a politikát az arénába - sőt az őserdő tisztásaira.
A Magyar Demokrata Néppárt szerint új típusú politizálásra van szükség. Nem elég valami ellen politizálni, nem szabad öncélúan egymás ellen politizálni! A cél csak az ország gondjainak megoldása lehet; különben az ország polgárai jogosan érezhetik úgy, hogy a politika nem róluk szól. Véget kell vetni végre a különböző pártok és érdekcsoportok egymás rovására történő kíméletlen érdekérvényesítésének. Érdekegyesítésre van szükség, tisztelt képviselőtársaim, arra, hogy megkeressük a különféle társadalmi rétegek gondjainak mindenki számára hasznos megoldását. Gladiátorjáték helyett a megoldások versenyére, következetes és tisztességes politizálásra van szükség, mert a Magyar Demokrata Néppárt szerint ez a demokrácia.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit