DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt is nagy tisztelettel, megbecsüléssel gondol Nagy Ferencre, akinek a hiányát a magyar társadalom és a magyar politikai élet hosszú időn át érezte.
Elhangzott sok minden, és minden, ami elhangzott, igaz Nagy Ferencről, személyes teljesítményéről. Örvendetes visszaemlékezni annak, aki megteheti - nekem ilyen szerencsém volt -, parasztszövetségbeli és kisgazdapárti tevékenységére. Nagy Ferencről el kell mondani azt - kapcsolódik az elhangzottakhoz -, hogy szervezőmunkája 1945 előtt nemcsak tanúsította és előmozdította a parasztság felemelkedésének ügyét, hanem óriási politikai befolyást szerzett; és abban, hogy a magyar parasztság jelentős részét nem tudták elsodorni a jobboldali szélsőségek, Nagy Ferencnek óriási érdeme volt. De azonnal felfigyelt értékeire - és ha úgy tetszik, egy új diktatúrával való szemben állásának veszélyeire - a másik oldal. Ma már nem titok, hogy pártjából azért nem ő emelkedett a köztársasági elnöki székbe, mert konkrétan Vorosilov és az általa befolyásoltak tiltakoztak egy ilyen megoldás ellen.
Nagy Ferenc emberi teljesítménye az emigrációban bontakozott ki igazán. Egy nagy példaképet követve olyan angolsággal tudta elmondani politikai nézeteit (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), autodidakta volta ellenére, amely maga tiszteletet és megbecsülést szerzett számára - hát még a tartalom! Ázsia akkor ébredt rá újra, hogy talán vannak potenciális szövetségesei Európában is. Nagy Ferenc (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) sajnos hiányzott, és hiányzik átalakulásunk korában is. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit