DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Dobos Krisztina képviselő asszonynak kétségkívül igaza van abban, hogy az egyetemi hallgatóknak valahol lakniuk kell, és erre a célra mindig is a kollégiumok voltak a legalkalmasabbak.
Természetesen azonban nem várható el, hogy bármiféle gazdasági helyzetben, néhány év alatt kétszázezer hallgató számára kollégiumi férőhelyet lehessen biztosítani.
A kollégium sajnos, még jó ideig a szociálisan rászoruló, és egyébként tanulmányi eredményeiben is valamiféle minimumot produkáló hallgatók számára lesz hozzáférhető. Minden további hallgató számára pedig a lakhatási támogatás című elképzelés az, amelynek kidolgozásán pillanatnyilag a minisztérium gondolkodik.
Ami konkrétan a Nagytétényi úti kollégiumot illeti: ezzel az a fő baj, hogy ez nem kollégium. A kollégiumot ugyanis a felsőoktatási intézmények tartják fenn, ehhez az államtól támogatást kapnak, a hallgatóktól pedig szerény mértékű hozzájárulást szedhetnek, amelynek maximumát jogszabály korlátozza, éppen azért, hogy a kollégiumi árak ne emelkedhessenek a csillagos égig. Ezzel szemben a Nagytétényi úti kollégium nem kollégium, hanem egy valaha volt munkásszálló, amely egy kft. tulajdonában van, ahol kétségkívül egyetemi hallgatók - ELTE, Gyógypedagógiai Főiskola, BME - laknak, és ehhez a Művelődési és Közoktatási Minisztérium mindeddig támogatást nyújtott.
A vállalkozás - amely ezt az épületet működteti, fenntartja - azonban bejelentette, hogy képtelen mértékben felemeli az árakat; ilyen körülmények között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium már nem tudja vállalni e támogatás további folyósítását.
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium költségvetését, tisztelt Ház, önök hagyták jóvá, ebben ilyen mértékű támogatásnövelésre nincs fedezet, de ha volna is fedezet, kérdéses, hogy érdemes volna-e támogatni, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban ez már nem a hallgatókat támogatja, hanem a hallgatók közvetítésével egy magánvállalkozás kasszájába jut, és nem vagyok biztos abban, hogy ezt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnak okvetlenül támogatnia kell. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit