DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Meglepve hallottam, hogy egy szót sem szóltam, és mégis elhangzott a hozzászólásom. Elnézést, de frakcióvezető-helyettesként kértem szót, Vitányi Iván pedig bizottsági elnökként kapott szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Lányi Zsolt hozzászólása olyan vitát gerjesztett, amely különböző pártok és nézeteik alapértékeivel kapcsolatos megjegyzésekre adott alkalmat az ellenzéki oldalon. Egész rendszereket és mozgalmakat képesek voltunk két percekben értékelni.
Azt hiszem, minden ilyen megnyilvánulás felszínes, olyan általánosításokhoz vezet, amelyek sokkal mélyebb elemzést igényelnek. Elemezni kellene azt, hogy a Szocialista Párt 1989 körül mi mellett tette le a voksát, a rendszerváltásban milyen szerepet játszott. Az a Szocialista Párt, amely 1989-ben megalakult, azt hiszem, hogy 1994-ben azokat a vállalásokat tette, amelyeket szociáldemokrata alapértékeinkként tekintünk. Ilyen például a demokratikus szocializmus (Gyimóthy Géza: Egyéni gazdasági érdekből!), és ennek a gazdasági megfelelője a szociális piacgazdaság, amelyet a szociáldemokrácia valamennyi pártja Keleten és Nyugaton vall. Amikor kormányra kerül, ez irányban igyekszik ténykedni.
A Szocialista Párt nem tett mást az elmúlt időszakban, 1994 óta, csak ennek az intézményrendszerét próbálta - nagy elmaradásokat pótolva - kialakítani, hisz az egész gazdaság átalakításával kapcsolatos feladatot és ennek intézményi hátterét ez a szocialista többségű parlament, Országgyűlés és kormány végezte el.
(9.20)
Ami Lányi Zsolt megjegyzését illeti, nagy örömömre szolgál, hogy Jászapáti óta ilyen élénk figyelemmel kíséri Szekeres Imre politikai megnyilatkozásait, és élő klasszikusként idézik, mint ahogy szokta magát nevezni Torgyán József. Azt hiszem, a két politikus között óriási különbség van. (Lányi Zsolt: Bizony van!) Ez pedig az, hogy Szekeres Imre mindig tárgyszerű, Torgyán Józsefnél pedig ezzel elvétve találkozunk. (Taps az MSZP padsoraiban. - Lányi Zsolt: Elnök úr, ügyrend! - Zaj. - Közbeszólások.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit